Obavijesti

Promo sadržaj

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...

VIDEO

Ako ste trenutno u fazi odabira ulaznih vrata, znamo kakve bitke vodite. Moderna elegancija ili klasika? Od koga ih kupiti, od kojeg materijala, koje boje? Budući da svatko ima svoj ukus i svaki materijal ima svoje zagovornike, u moru informacija i različitih mišljenja teško je donijeti odluku.  
Odgovore na neka ključna pitanja potražili smo u tvrtki Windor, koja od osnutka, 1992. godine, razvija vlastite prozorske profile i ulazna vrata od aluminija i drva. 
- Ljude najviše zanima estetika i kupit će ona vrata koja su im lijepa. Osim toga, kupcima je vrlo važna cijena i preporuka. Sigurnosna vrata imaju bravu koja ima ključanje na tri do pet mjesta, a protuprovalna moraju imati atest na protuprovalnost, ona imaju ključanje kao sigurnosna + ključanje na leđima - objašnjavaju nam stručnjaci u Windoru.

Napominju i da aktualni propisi iz područja graditeljstva i energetske učinkovitosti zahtijevaju postizanje takozvanog nZEB standarda, tj. gradnju ili obnovu postojećih građevina s minimalnim energetskim potrebama za grijanje, ventilaciju i hlađenje u razdoblju korištenja. 


- Navedeni standard gradnje u velikoj se mjeri postiže primjenom odgovarajućih izolacijskih materijala, pa su zidovi sve veće debljine, prozorske jedinice imaju višestruko staklo sa specijalnim premazima (tzv. Low E), okvire s prekinutim toplinskim mostovima i elastičnim brtvama, a spojevi zidova sa stolarijom brtve se trakama koje prolaz zraka i gubitke topline svode na minimum (tzv. RAL trake). Neovisno o tome je li riječ o masivnoj ili laganoj gradnji, zidove možemo promatrati kao kompozit sastavljen od nosivog materijala, izolacijske ispune, ukrute i dekorativne završne obloge. U uvjetima umjerene kontinentalne klime debljina zida dobro izoliranog individualnog stambenog objekta nerijetko doseže i više od 40 cm uz koeficijent prolaska topline (U vrijednost) ispod 0,1 W/m2K - ističu u Windoru.

Ulazna vrata oči su svakog doma i kroz njih svakodnevno ulazimo i izlazimo, ona su početak i svršetak svakog dana. Windor u svojoj ponudi ima WIN 82 SK, jedinstvena ulazna vrata, kojima se mogu dodati elegantni detalji, posebni uzorci, linije i boje.
-  Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba - kažu nam u Windoru te napominju da je drvo prirodni polimer i zbog svoje strukture pri promjeni okolišnih uvjeta mijenja dimenzije (kažemo da bubri i uteže) u širinu i debljinu. Promjene dimenzija i oblika drva kao posljedica temperature u uvjetima normalne uporabe su zanemarive. A s druge strane, aluminij nije osjetljiv na vlagu, ali ima velike koeficijente uzdužne toplinske dilatacije. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline. 


-  Zato su vrata koja se rade u kombinaciji drva i aluminija posebna i posebno osjetljiva. Kombinacija drva i aluminija poželjna je jer omogućuje isticanje svih prednosti obaju materijala te time izradu kvalitetnog i dugotrajnog proizvoda. Međutim, ova dva materijala potpuno su različitih svojstava, pa je potrebno vrlo pažljivo pristupiti oblikovanju panela za krilo kako bi izbjegli neželjene deformacije u uvjetima uporabe - ističu u Windoru. 

 
U standardnoj izvedbi vrata se izrađuju s ravnim pragom, a posebno je moguće izraditi vrata s niskim pragom bez prepreka te s drvenim rukohvatom uz mogućnost otvaranja vrata na otisak prsta i sa skrivenim hidrauličkim automatom za zatvaranje vrata.

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR i PPS GALEKOVIĆ. 

Više ovakvog sadržaja pronađite u specijalu "Na dobrim temeljima" - Vodič za niskoenergetsku gradnju doma.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Favbet novom inicijativom pomaže boksačkim klubovima diljem hrvatske
PROMO

Favbet novom inicijativom pomaže boksačkim klubovima diljem hrvatske

Podrška lokalnim klubovima za rast I razvoj mladih boksačkih talenata

Rim Tim Tagi Dim! Germania nudi najveći tečaj na pobjedu Baby Lasagne!
PROMO

Rim Tim Tagi Dim! Germania nudi najveći tečaj na pobjedu Baby Lasagne!

Ovakvu priliku ne smijete propustiti!
Cedevita pokrenula novu digitalnu platformu
PROMO

Cedevita pokrenula novu digitalnu platformu

Upoznajte CE svijet