Ribić: U štrajku je 70.000 ljudi, Jovanović treba dati ostavku | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 535

Ribić: U štrajku je 70.000 ljudi, Jovanović treba dati ostavku

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Ribić kaže da se štrajk odvija po planu, uz manje probleme na dva fakulteta gdje rektori traže od sindikata da ne štrajkaju

VIDEO

Sindikati učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora, znanstvenika i medicinskih sestara udruženi u Maticu hrvatskih sindikata i Hrvatski školski sindikat Preporod počeli su jutros jednodnevni štrajk upozorenja. U štrajku je najmanje 70.000 radnika, izvijestili su sindikati na konferenciji za novinare. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih i srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kaže da je u štrajku 315 srednjoškolskih ustanova, uz gotovo stopostotni odaziv članstva te puno nečlanova koji također štrajkaju. 

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić naveo je kako od 330 podružnica kroz koje djeluje Preporod, štrajkaju njih 300, a tamo gdje nema štrajka riječ je o manjim tehničkim problemima.

Izabela Kin iz Sindikata hrvatskih učitelja izvijestila je da je od 820 podružnica SHU-a, odaziv u njih 424 90-postotan, odnosno da je u štrajku 16 tisuća članova.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kaže da se štrajk odvija po planu, uz manje probleme na dva fakulteta gdje rektori traže od članova sindikata da ne štrajkaju kako ne bi oštetili studente. Dodao je kako je odaziv članova njegova sindikata najmanje 75 do 80 postotni. Ribić smatra da bi Vlada trebala respektirati današnji štrajk jer pokazuje snagu sindikata u javnom sektoru i govori o tome kako su sindikati jedinstveni. 

Obrušio se na ministra Jovanovića zbog njegove tvrdnje da realni sektor zarađuje za plaće javnog pozivajući ga da zbog te izjave podnese ostavku.

- Mišljenje da nema potrebe za štrajkom, jer su u tijeku pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, je potpuno promašeno jer se upravo u vrijeme pregovora provode štrajkovi kao metoda pritiska i pokazivanja snage - rekao je Ribić.

Štrajkaju i medicinske sestre i tehničari, kaže predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak. Kazala je da su u štrajku većina sestara, ali da one zbog naravi svoga posla ne mogu sudjelovati tako da uopće ne rade nego obavljaju poslove koji se ne smiju prekidati. Tvrdi da je medicinsko osoblje u štrajku naišlo na prijetnje otkazom.

Podršku današnjem štrajku dao je i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

- Borite se za pravo na dostojanstveni rad - za kvalitetna radna mjesta i pravednu plaću za obavljeni rad, za prava koja se jamče i štite kolektivnim ugovorima, a koji je vama otkazan. Kada se tako jednostrano otkaže kolektivni ugovor, nema ni socijalnog mira - poručuju iz SSSH. Dodaju kako će "takve pogrešne i neučinkovite Vladine mjere štednje stvorit će još veće nejednakosti među građanima".

"Zemlja znanja ne postoji više ni na papiru"

Hrvatski laburisti - stranka rada priopćili su da je riječ o štrajku za obranu plaća i jednog od temeljnih ljudskih prava, zaštićenog Ustavom i brojnim međunarodnim dokumentima - obrazovanja. Istaknuli su kako "Vlada svjesno uništava javni sektor" te kako "zemlja znanja i socijalne skrbi ne postoji više niti na papiru".

- Ova Vlada ne razumije ništa, javni sektor joj ne treba, a privatni nije u stanju pokrenuti, poručuju Laburisti.

Jovanović: Učenici imaju pravo na nastavu

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je danas kako neće skupljati podatke o štrajku. Smatra da sindikati imaju pravo na štrajk, ali isto tako smatra da i svi učenici imaju pravo na nastavu. 

- Smatramo da svako dijete mora normalno otići u školu i da ravnatelji škola i Štrajkaški odbor moraju osigurati da djeca budu zbrinuta na kvalitetan način, rekao je ministar.

Ministar nije shvatio predmet spora. Ostavlja dojam da nije upoznat s konkretnim problemima

Ponovio je kako smatra da je štrajk nepotreban u trenutku dok traju pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru.

Dan u štrajku neće biti plaćen

Ministar zdravlja Rajko Ostojić novinarima je uoči sjednice Vlade kazao kako uvažava pravo medicinskih sestara na štrajk te istaknuo kako očekuje da će pružanje zdravstvene zaštite, unatoč štrajku, biti normalno.

- Žao mi je da proces mirenja nije uspio jer definitivno mislim da nema razloga za štrajk. Mi smo otvoreni za socijalni dijalog. Ono što očekujem je da pružanje zdravstvene zaštite bude normalno. Ne smije se ugroziti zdravlje naših pacijenata. Naravno, sukladno članku 280. Zakona o radu, dan koji se danas provede u štrajku neće biti plaćen - rekao je Ostojić.

"Ministar ništa ne razumije"

Štrajkaški odbor zagrebačke 18. gimnazije u priopćenju za medije je poručio kako "ministar Jovanović nije razumio što je predmet spora" te da "ostavlja dojam da nije upoznat s konkretnim problemima koji opterećuju prosvjetne djelatnike, ali i cijelo društvo". Napomenuli su kako su prosvjetarima plaće smanjene u srpnju od 200 do 800 kuna, što znači smanjenje od tri, pet i sedam posto. 

Dodaju kako će proračunom za sljedeću godinu još biti smanjen postotak izdvajanja za obrazovanje s 4,3 posto BDP na 3,2 posto, s trendom smanjenja koje će 2015. dovesti do 2,95 posto. Jovanoviću su poručili da njegove poruke "roditeljima unose zabunu i zbrku, a krivicu za to unaprijed prebacuje na profesore i time stvara nepotreban antagonizam između roditelja i nastavnika te narušava ugled nastavničkog zvanja u javnosti".

Sindikati štrajkaju zbog smanjivanja plaća

Podsjetimo, sindikati se bune zbog otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU), najave da će se ukinuti dodaci na plaće, da će se smanjiti sredstva za obrazovanje i znanost,  te zbog zabrane zapošljavanja novih medicinskih sestara. Učitelji prosvjeduju i zbog činjenice da im se od srpnja ne isplaćuje dodatak od 3, 5, 7, i 9 posto.

Iz Sindikata osnovnih i srednjih škola pozvali su roditelje da u četvrtak ne šalju djecu u škole jer nastave neće biti, no ako u školu ipak dođu za djecu će se pobrinuti ravnatelji. Poručili su im da ne slušaju ministra Jovanovića koji ih je pozvao da pošalju svoju djecu u škole.

Sindikati su poručili ravnateljima koji budu popisivali nastavnike u štrajku da čine protuzakonito djelo te će ih prijaviti inspekciji rada. Jovanović tvrdi kako to nije točno te da će nastavnike popisati kako bi normalno mogli isplatiti plaće. 

Medicinske sestre i tehničari su najavili kako će osigurati obavljanje minimuma nužnih poslova i hitnih intervencija. U štrajku će biti svi osim hitnih službi. Ministarstvo zdravlja jučer je priopćilo kako uvažava pravo medicinskih sestara na štrajk, no ocjenjuje da nema razloga za njegovo održavanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 535

VIDEO

Sretnik iz Hrvatske osvojio je 130 tisuća € na Eurojackpotu: Provjerite gdje ide dobitak
PROVJERITE LISTIĆE

Sretnik iz Hrvatske osvojio je 130 tisuća € na Eurojackpotu: Provjerite gdje ide dobitak

Na listiću su odigrane tri kombinacije igre Eurojackpot bez dodatne igre Joker. Ukupan iznos uplate je 6,00 €