Obavijesti

News

Komentari 133

Prevozio izbjeglice: Mađarska hrvatski vlak drži dva tjedna

Prevozio izbjeglice: Mađarska hrvatski vlak drži dva tjedna
1

Četiri strojovođe iz Hrvatske svaki dan prelaze granicu i čuvaju naš vlak koji je mađarska policija blokirala 18. rujna, a HŽ-u manjka vagona za prijevoz izbjeglica

VIDEO

Ovako nešto u životu nikad nisam vidio niti sam u 26 godina, koliko radim kao strojovođa, od nekoga čuo da je nekome na ovaj način blokiran vlak. Nitko nam ne dolazi niti bilo što govori. Vjerujem da netko razmišlja o nama i vlaku. Ispričao nam je to Tomislav Lasić (51) iz Osijeka, jedan od strojovođa kojeg smo zatekli u lokomotivi u zatočenom vlaku.

Vlak Hrvatskih željeznica s deset vagona je 18. rujna prevezao oko 1000 izbjeglica u mađarski Magyarboly nedaleko od Beremnda. Mađarska policija ga je zaplijenila uz obrazloženje da je nenajavljeno ušao na teritorij te države. Vlak se još nalazi u Mađarskoj, a u lokomotivi po 12 sati dežuraju po dvojica strojovođa. Svaki dan zbog toga četvorica strojovođa dolaze iz Hrvatske. Mađari su kotače vlaka blokirali posebnim lisičinama. Na željezničkoj postaji Magyarboly, osim zatočenog vlaka, nekoliko je radnika koji čiste okoliš, jedan šinobus, ali nema ni jednog teretnog vlaka, očito su ih Mađari preusmjerili na druge pruge. 

Marko Jurinec/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je novinarima da pregovori oko oslobađanja vlaka još traju. Kad će biti okončani, to nitko ne zna, a najmanje strojovođe koje su osuđene da duge sate provode u skučenom prostoru lokomotive jer se ne smiju udaljavati od vlaka. U HŽ- tvrde da ne znaju kad će vlak moći staviti u promet jer pregovore vodi MUP. Vlak ima deset vagona koji manjkaju HŽ-u za prijevoz. 

Istodobno, izbjeglice i dalje svakog sata stižu u prihvatni centar u Opatovcu. Od početka izbjegličke krize u Hrvatsku je ušlo više od 100.000 izbjeglica. Stanje u Opatovcu je redovito. Nakon što ih se evidentira, odmah ih se prevozi dalje do granice s Mađarskom. I dalje ima mnogo djece.

Prema neslužbenim informacijama koje prenosi dubrovniknet. hr, dvadesetak kombija s više od 160 interventnih policajaca stiglo je u bazu u Plat kako bi čuvali južnu granicu u slučaju da izbjeglice preko nje krenu u Hrvatsku. Do zaključenja ovoga broja u MUP-u nam to nisu potvrdili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 133

VIDEO

UŽIVO Poplave prijete većem dijelu Češke. Tisuće bez struje, evaukiraju u Češkoj i Austriji
CIKLONA BORIS

UŽIVO Poplave prijete većem dijelu Češke. Tisuće bez struje, evaukiraju u Češkoj i Austriji

Cijela Europa je na udaru ciklone Boris. Diljem Hrvatske pada obilna kiša i puše snažan vjetar. Kiša je u nekim mjestima poplavila podrume, na moru su snimljene pijavice, dio prometnice je bio pod vodom...

VIDEO Čitatelj 24sata u Austriji: 'Mislili smo susnježica, kad ono krpe! Nemamo ni zimske gume'
ZAMEO IH SNIJEG

VIDEO Čitatelj 24sata u Austriji: 'Mislili smo susnježica, kad ono krpe! Nemamo ni zimske gume'

Snijeg je zatekao Njemačku i Austriji. Iako se očekivalo hladnije vrijeme nitko nije bio spreman na prave zimske uvjete
Šefica u Lutriji  dobila stan na lutriji i radi s nećakom, snahom, bratom i suprugom u Lutriji
KUGLICE SU IM SE POSLOŽILE

Šefica u Lutriji dobila stan na lutriji i radi s nećakom, snahom, bratom i suprugom u Lutriji

Plus+ Hrvatska lutrija kaže da bez ograničenja zapošljavaju rodbinu zaposlenika, što je, dodaju, često i praksa u toj firmi