Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 10

Što se krije iza građanske inicijative "Ne plaćam"?

Što se krije iza građanske inicijative "Ne plaćam"?
1

Donosimo vam priču o inicijativi građana pod nazivom "Ne plaćam" koja se bori protiv poskupljenja javnog prijevoza

Ako živite u Zagrebu i svakodnevno se koristite javnim prijevozom, niste mogli, a da ne primijetite narančaste plakate na svim stajalištima autobusa ili tramvaja na kojima piše "Ne plaćam" i u kojima se ova inicijativa protivi poskupljenjima usluga javnog prijevoza. Novinari Pametne kune su razgovarali s predstavnicima inicijative, te smo saznali više o ovoj akciji i samoj inicijativi.  

"Inicijativa ´Ne plaćam´ pokrenuta je zato što građani ne mogu i ne smiju snositi teret krize budući da nisu oni ti koji su krizu uzrokovali. Pravi razlozi lokalnih i državnih poskupljenja leže u razgranatim kanalima kriminala i korupcije, koji isisavaju novac iz gradskog i državnog proračuna. Sve aktivnosti treba detaljno istražiti, a manjak novca naplatiti njihovom ukupnom imovinom.

Za ulaznu točku odabrali smo upravo ZET jer je korištenje javnog gradskog prijevoza u gradu veličine Zagreba neophodna svakodnevna usluga koja mora biti potpuno dostupna. Cijena ove usluge bezumno je porasla, upravo u trenutku kada druga poskupljenja već ionako snažno razaraju naš životni standard. Stoga naša poruka predstavlja poziv na građanski neposluh i otpor dvostrukom naplaćivanju kroz porezna davanja i drastični rast cijena", rekli su nam iz inicijative "Ne plaćam".

Tko stoji iza inicijative?

U inicijativi su okupljeni radnici, nezaposleni i studenti različite životne dobi koji žele da javno dobro i javne usluge, kao što je gradski prijevoz, budu svima dostupne. Ističu i naglašavaju kako nemaju za cilj konfrontaciju sa ZET-ovim radnicima kao što se navodi zadnjem u Tjednom listu ZET-a, ni s bilo kojim drugim radnicima. Upravo suprotno, potpuno razumiju neugodnosti vozača i kontrolora kada moraju raditi posao koji sigurno ne žele. Nadaju se da oni jednako tako razumiju druge radnike, nezaposlene, studente, đake ili umirovljenike koji moraju koristiti autobuse i tramvaje, ali nemaju novaca za preskupe karte. 

Namjera im je prije svega izgraditi mrežu građanske solidarnosti i ujediniti otpor protiv sve težih životnih uvjeta. "Uočljivom porukom 'Ne plaćam' pokušavamo osvijestiti građane da u ovoj borbi moramo nastupati zajedno. A istovremeno i svim vlastima šaljemo poruku otpora političkim i ekonomskim malverzacijama kojima neprekidno svjedočimo. Prioriteti svih razina vlasti moraju biti usluge i dobra koja su neophodna u svakodnevnom životu, a tu spada i javni gradski prijevoz. Ove usluge već su plaćene izuzetno visokim davanjima za komunalne usluge, prireze i poreze, koje unatoč tome i dalje rastu. Moramo se ujediniti i zaustaviti ovaj proces. Borba za javni gradski prijevoz naša je prva stepenica." 

Smatraju da će konkretne ekonomske okolnosti najviše utjecati na buđenje svijesti. Ponajviše u vidu sve većeg rasta cijena i sve manjih plaća, onih koji uopće imaju posao. "Mi pokušavamo povezati sav taj otpor, protestirati protiv optužbi iz redova vlastodržaca da smo svi jednako krivi i da svi trebamo snositi jednaki teret, u obliku tzv. stezanja remena ili bolnih rezova. Ako netko treba snositi krivnju, onda su to isključivo političke i ekonomske elite. Na nama je da neprestanim pritiskom odozdo odgovorimo i spriječimo njihov sve teži i sve gori pritisak koji demonstriraju nedavnim političkim i ekonomskim odlukama."

Ostaje za vidjeti koliko će ova inicijativa uspjeti u svojim namjerama i hoće li bar malo osvijestiti građane koji se ionako iz dana u dan ne mogu boriti sa sveopćim poskupljenjima.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
'Počeli smo kao mesnica. Danas nam svi dolaze na janjetinu'
U JAŠKOVU KOD ŽGANJERA

'Počeli smo kao mesnica. Danas nam svi dolaze na janjetinu'

Marina i Ivan Žganjer uspješno vode restoran već desetljećima, a poznati su, osim po mesu, po štrudlama i dobrim porcijama. Delicija je sablja bana Frankopana. Ove godine slave 50. obljetnicu...
Esmir zaplakao kada je vidio da mu nitko nije stigao u posjet: 'Čovjek sam, nisam kamen...'
EMOTIVNO U 'ŽIVOTU NA VAGI'

Esmir zaplakao kada je vidio da mu nitko nije stigao u posjet: 'Čovjek sam, nisam kamen...'

Gledam ljude, grle se, sretni… Malo mi se zaplače kad vidim sve te ljude, rekao je Esmir u novoj epizodi 'Života na vagi'
U nedjelju dobivamo sat više sna - evo kako da to stvarno iskoristite i naspavate se
POMICANJE SATA

U nedjelju dobivamo sat više sna - evo kako da to stvarno iskoristite i naspavate se

Iako se od 2018. počelo govoriti o ukidanju ljetnog računanja vremena, i dalje pomičemo sat pa se zadnji vikend u listopadu vraćamo se na zimsko računanje vremena. Evo prilike da se naspavamo!