Obavijesti

Tech

Komentari 38

Pogledajte 8 najzanimljivijih kuća sagrađenih od otpada!

Pogledajte 8 najzanimljivijih kuća sagrađenih od otpada!
13

Donosimo originalna arhitektonska rješenja kako minimalno oštetiti okoliš, a maksimalno iskoristiti prostor, te materijale koji su nam dostupni – na otpadu

VIDEO

Gradnja nove kuće mnogima je san koji će se ostvariti tek nakon što osvoje jackpot. Ipak, moramo priznati da se s puno novaca može izgraditi skupa kuća, ali ne i lijepa, još manje originalna i ekološki prihvatljiva. Za izgradnju takve kuće od novaca važnija je dobra ideja. U nastavku donosimo nekoliko originalnih arhitektonskih rješenja kako minimalno oštetiti okoliš, a maksimalno iskoristiti prostor i lokaciju, te materijale koji su nam dostupni – na otpadu.

1. Kuća od autodijelova i prometnih znakova

Nekadašnja napuštena robna kuća u Berkeley-u u Kaliforniji doživjela je transformaciju nakon što ju je tim ekološki osviještenih arhitekata pretvorio u stambenu zgradu. No originalnost ove preobrazbe je u tome što je su za opremanje korišteni auto dijelovi i prometni znakovi s obližnjeg odlagališta otpada. Tako su vjetrobrani stare Mazde i Porsche-a poslužili kao nadstrešnice na ulaznim vratima ili kao balkonske ograde. Volkswagenovi prozori pretvoreni su u police, a rampa na parkiralištu ispred zgrade nekada je bila dio Volva. Reciklirano prozorsko staklo pretvoreno je u kuhinjske radne plohe, a automobilski farovi prenamijenjeni su u lampe. Umjesto živice ili zidane ograde, oko zgrade proteže se ograda sačinjena od putokaza. Arhitekti su poštovali principe niskoenergetske gradnje, pa su veliki prozorski otvori orijentirani na jug kako bi u stan propustili sunčeve zrake zimi, dok ispolirani i prilagođeni prometni znakovi ljeti rade sjenu i štite do pregrijavanja. Zgrada je odlično termoizolirana i to usitnjenim i gusto nabijenim bivšim telefonskim imenicima i starim novinama. Stolarija i parketi načinjeni su od lokalno dostupnog drveća. 

2. Mobilni kontejneri

Sve je više arhitekata koji se usude razmišljati van ustaljenih okvira, a raste i broj investitora koji su spremni prihvatiti originalna rješenja za svoj budući dom. Recimo, dom sačinjen od kontejnera kakve obično vidimo na gradilištima ili na teretnim brodovima. 15 kontejnera čine prostranu dvokatnicu, potpuno opremljenu recikliranim materijalima. A vlasnici ove neobične kuće mogu je rastaviti i preseliti na novu lokaciju kad to požele. Iako su kontejneri relativno jeftini, kvalitetna toplinska i zvučna izolacija u ovom slučaju može predstavljati ozbiljnu investiciju.

3. Parkiralište pretvoreno u upLIFT zgradu

New York je grad od 12 milijuna stanovnika koji radi posla gravitiraju centru. Stoga je vrlo poželjno i vrlo skupo živjeti što bliže centru. Mladi arhitekt ponudio je rješenje svojim sugrađanima da parkiralište pretvori u svojevrsnu upLIFT zgradu koja se može i rastavljati. Stambene jedinice, najbliže rečeno, veličine su malo veće kamp-prikolice. Sastoje se od kuhinje, kupaonice i sobe dovoljno velike za krevet, ormar i police za knjige. Ovako opremljen prostor prilagođen je aktivnom načinu života u kojem stan služi samo kako bi se u njemu prespavalo. Cijela zgrada sagrađena je od recikliranih materijala, te minimalno onečišćuje okoliš. Postoji i opcija sakupljanja kišnice, te ugradnju solarnih panela.

4. Kuća u obliku kupole

Oblik kupole vrlo je zahvalan iz više razloga, stoga se sve češće koristi u suvremenoj gradnji. U pripremi je projekt Ecohab izgradnje kuća od različitih recikliranih materijala, primjerice od drva ili automobilskih guma. Kroz staklene površine na vrhu kupole i manje prozorske otvore u prostor ulazi dovoljno dnevnog svjetla. Kišnica se sakuplja u posebne spremnike, a vjetroturbine koriste se za proizvodnju električne struje. Radi dobre izolacije, potrebe za grijanjem i hlađenjem su smanjene, što ujedno smanjuje i emisiju CO2. Ovisno o potrebama i željama investitora, moguće je povezati nekoliko kupola. 

5. Leti- ne leti kuća 

Do nesvakidašnje ideje kako riješiti stambeno pitanje došla je Amerikanka JoAnn Ussery koja je uslijed vremenske nepogode ostala bez svog doma. Budući da je raspolagala vrlo ograničenim budžetom, morala je uključiti kreativnost. Odlučila se za zaista neobičnu opciju i kupila «otpisani» avion aviokompanije Continental Airlines 727 za 2,000 američkih dolara. Transport do svoje parcele platila je dodatnih 4.000 dolara, a za uređenje i prenamijenu u ugodan stambeni prostor uložila je još 24.000 dolara. Ovaj jedinstven dom postao je i turistička atrakcija.

6. Ozbiljna kućica na drvetu

Ova drvena kuća za odrasle smještena među visokim stablima je u Kanadi. Drvenu kuglu sagradio je jedan bračni par isključivo od drva dostupnog u šumi. Kugla je konopima pričvršćena za visoka stabla i gotovo se je stopila s okolišem. Kupaonica je smještena u zasebnu drvenu kuglu povezanu s «glavnom kuglom» drvenim mostićem. Vlasnici su tražili mir za opuštanje i meditaciju, a spremni su ga iznajmiti i zainteresiranim turistima. Iako je mir i kontakt s prirodom zagarantiran, noćni izleti na toalet mogu biti prava avantura.  

7. Kuća od paleta

Vidjeli ste trosjede, police za knjige, krevete ili druge komade namještaja načinjene od paleta, ali jeste li vidjeli cijelu kuću sagrađenu od paleta? Jedna takva kuća podignuta je u Čileu. Prema ideji arhitektonskog tima, ovu kuću čine dva velika kontejnera koja su obložena drvenim paletama pobojanim u bijelu boju, koje štite kuću od pregrijavanja i omogućuju prirodno prozračivanje. Dojam otvorenog i prozračnog prostora daju i velike staklene stijene koje od poda sežu do stropa. Kuća odiše jednostavnošću i minimalizmom kako izvana tako i unutra. Gledajući s ekološkog aspekta, kuća zadovoljava sve kriterije, održiva je, minimalno oštećuje okoliš, a za grijanje i hlađenje koristi geotermalnu toplinsku pumpu. Cijena od 80.000 dolara i nije mala, pogotovo uzevši u obzir da radi materijala kuća može imati velike troškove održavanja. Moramo priznati, ipak da je ideja odlična.

8. Kuća za hobite

Posebno zanimljivo izgledaju ove kuće smještene u švicarskim Alpama, koje su prekrivene zelenim krovom, odnosno uvučene u zemlju. Sagrađene su od zemlje i betona, a budući da su zaštićene od vanjskih utjecaja, temperatura zraka u prostoru je gotovo konstantna pa su troškovi smanjeni. Ne smeta im kiša, ni vjetrovi jer su izvrsno izolirane. Kroz okna na krovu i velike staklene stijene ulazi dovoljno sunčeve svjetlosti. Posebno je šarmantno malo jezero oko kojeg su poredane kuće, iako možda nije najsigurnije rješenje za obitelji s malom djecom. Dnevni boravak i kuhinja smješten je uz staklene stijene, dok su spavaće sobe povučene dublje prema sjevernoj strani. Ove skrovite nastambe djeluju kao idealno utočište od urbanog života.
Svaka je kriza u prošlosti prisilila ljude na kreativna rješenja i pomicala dotadašnje granice. Održiva gradnja koja podrazumijeva maksimalno iskorištavanje i prenamijenu materijala i građevina, te smanjenu potrošnje energije u kućanstvu, štedi novac ali i prirodne resurse.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 38

VIDEO

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla
HRVATICE LUDE ZA TRETMANOM

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla

Tretmani pomlađivanja spermom lososa, za kojim su lude mnoge Hrvatice, mogući su i u Hrvatskoj, a njime je zadovoljna i bivša Miss Universe Renata Lovrinčević Buljan

Došao na audiciju i šokirao sve: 'Mislio sam da se hobotnica fino skuha za nekih desetak minuta'
'MASTERCHEF'

Došao na audiciju i šokirao sve: 'Mislio sam da se hobotnica fino skuha za nekih desetak minuta'

Ova epizoda MasterChefa donijela je mješavinu emocija, od velikih uspjeha do razočaranja, pokazujući koliko je važno imati ne samo kulinarske vještine, već i sposobnost nošenja s pritiskom i izazovima
Što se događalo iza kulisa osme sezone Život na vagi: 'Snimanje jedne epizode traje tri dana...'
Kandidatima nedostaje crveno meso

Što se događalo iza kulisa osme sezone Život na vagi: 'Snimanje jedne epizode traje tri dana...'

Plus+ Na setu radni dan počinje oko osam sati, kad su na rasporedu dogovori za snimanje. Kandidati se moraju osjećati sigurno