Obavijesti

News

Komentari 86

Upoznajte Duju, najpoznatijeg mačka na Korčuli. Sjedi kao čovjek i nikad nije imao curu

Upoznajte Duju, najpoznatijeg mačka na Korčuli. Sjedi kao čovjek i nikad nije imao curu
15

Mačak Duje je od rođenja bio neobičan. Razrok je, čudno sjedi i zamišljeno gleda u daljinu. Sad je postao atrakcija u kampu u Veloj Luci

VIDEO

Davno je, ima od toga više od pedeset godina, pokojni Vice Vukov prvi put izveo svoju slavnu Bodulsku baladu. Tešku, ispucalu skladbu o životu na otoku, o neverama, kišama i zgrbljenim leđima koji im prkose.

Davno je, ima od toga četiri godine, slavni mačak Duje prvi put svojim šapama kročio na korčulansko tlo.

Ako se zaputite prema Veloj Luci, u smjeru kampa Mindel, možda budete imali toliko sreće i naletite na Duju u njegovoj karakterističnoj pozi. Ne možete ga promašiti. Sjedi Duje u hladu, zamišljen, zgrbljen i naslonjen na solju nagrizen kamen. Sjedi u hladu propupalih maslina. Sjedi pod mesnatim listovima razgranate čuvarkuće. Sjedi u dvorištu. Sjedi pred morem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sjedi kao što ne sjedi nijedna mačka. Sjedi kao stari, umorni čovjek, pomiren sa životom.

- Duje zapravo nije otočanin. Na Korčulu ga je donijela sestra iz Kaštela jer ga je netko bacio u vrt - otkriva nam Ana Marija Maričić, Dujina posvojiteljica.

Čak i tada, kao mačić, dok još nisu znali za njegove sjedilačke navike, Duje je odudarao od ostatka mačje familije. Ima ih u kampu, uz njega, još devetero.

- Jest, bio je malo neobičan s onom svojom njuškom, ali mislili smo da samo ima zečju usnu. Kako je rastao, počeli smo primjećivati da ima malene uši, ukrivljen nos, razroke oči i zdepasto tijelo. A onda je počeo sjediti. Stalno to radi. Normalno hoda, radi što već ima raditi, i u jednom trenutku sjedne. Ostane tako po petnaestak minuta, gledajući u jednu točku - priča Ana Marija.

Duje je postao atrakcija u kampu.

- Prošlo ljeto se jedan turist preplašio i rekao da zovemo veterinara jer je jednoj mački slomljena kičma. Istrčala sam s recepcije, a ono Duje sjedi u hladu kao da su mu sve lađe potonule - smije se otočanka.

Inače, priča nam, Duje je jako mazan. Odlično se slaže s drugim mačkama i djecom. Ne svađa se s mužjacima. U veljači ne trči za mačkama i nikad nije imao curu. Problem je jedino što ne može ništa uloviti jer preglasno diše pa se ne može prišuljati pticama i miševima. Ali bez brige, kaže Ana Marija, jede bolje od ljudi.

- Osim svoje hrane, redovito se potajno zavuče u kuću, popne na štednjak i otvori poklopac lonca. Naučio je to raditi njuškom. Ako ne uspije, sruši lonac na pod. Ma ne ljutimo se, tko se može ljutiti na njega - prepričava vlasnica.

Raspitala se o neobičnom stanju svog neobičnog mačka i, kako kaže, vjerojatno se radi o benignom kromosomskom poremećaju.

Nije mu ništa. Samo je, kao i život na otoku, poseban.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti
Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović