Obavijesti

News

Komentari 43

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)

VIDEO

Viktor Josip Auguste D’Hondte nije bio hadezeovac. Zapravo, uopće nije Hrvat. Rrođen je u Gentu, u Belgiji, 1841. Po zanimanju bio je pravnik, poslovni čovjek, matematičar. No D'Hondt svaki put da ogroman doprinos, veći nego sponzori i donatori stranke i na neki način ključna figura je HDZ-ovih izbornih pobjeda, pa tako i ove jučerašnje na kojoj je stranka Andreja Plenkovića sa 61 mandatom postala relativni pobjednik izbora i najvjerojatnije će, uz puno muke i pregovora,  uspjeti sastaviti novu Vladu. 

Pokretanje videa...

Najbolje izjave političara prije izborne šutnje 01:26

Naime, prema D'Hondtovoj metodi preračunava se broj zastupnika u Hrvatski sabor budući da hrpa malih stranaka ostaje ispod izbornoga praga. Pojednostavljeno, to zvuči ovako. Ako imate stranku A, B i C koje neće proći izborni prag od pet posto i stranke X, Y i Z koje su redom dobile najveći broj glasova, onda će najveći broj tih glasova koji su ostali ispod praga pripasti X-u, pa Y-u, pa Z-u. Znači, najvećima najviše, manjima manje i tako redom. 

Zbog odluke da ne idu zajedno, Rijeke pravde i Možemo! su, figurativno rečeno, najčešće završavali kao Y odnosno Z, a ne kao X i tu su, u teoriji naravno, izgubili sve te mandate. 

'Intervju' s tipom koji će odlučiti pobjednika izbora: Vi ste, gdine D'Hondt, nešto kao Superhik?!
'Intervju' s tipom koji će odlučiti pobjednika izbora: Vi ste, gdine D'Hondt, nešto kao Superhik?!

D'Hondtov sustav nikako ne ide na ruku oporbi, odnosno Rijekama pravde i možemovcima koji su jedno vrijeme pregovarali oko zajedničkoga izlaska na izbore, ali se nisu dogovorili. U konačnom zbroju tako su Možemo! i Rijeke pravde na ovim izborima dobili više od 731.750 glasova, dok ih je HDZ dobio nešto manje od 730.000. 

Kao što smo već pisali, predizborna koalicija SDP-a i Možemo! nije se dogodila jer su možemovci tražili minimalno četiri ulazna mjesta u četvrtoj, petoj, sedmoj i devetoj jedinici. I to zato što su njihova istraživanja pokazivala da Možemo može osvojiti mandate u sve četiri izborne jedinice. SDP nije pristao na taj uvjet.

Međutim, Možemo! je zaista osvojio mandat samo u sedmoj izbornoj jedinici. U ostale tri jedinice su glasovi dani za Možemo završili u smeću iako su zaista bili na rubu da osvoje mandate. 

U četvrtoj izbornoj jedinici je Možemo osvojilo preko 11.000 glasova, prešli su izborni prag s rezultatom od 5,49 posto, ali to nije bilo dovoljno za mandat. U petoj izbornoj jedinici su osvojili skoro 6.400 glasova, ali to je 3,6 posto i nisu prešli izborni prag. U devetoj izbornoj jedinici su osvojili preko 9.000 glasova ili 4,44 posto, bili su blizu praga, ali nisu ga uspjeli prijeći i glasovi za njih su završili u "smeću".

Ljevica je dakle sama sebi pucala u nogu neokupljanjem, pa čak i razbijanjem već dogovorene koalicije lijevih stranaka u trenutku kad su se u priču uključili Zoran Milanović i Rijeke pravde. No u toj priči već je bilo jasno da SDP na izbore ide bez Možemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije