Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Koža lica kroz 20-e, 30-e, 40-e: Gdje griješimo i što koža treba

Koža lica kroz 20-e, 30-e, 40-e: Gdje griješimo i što koža treba
1

Za probleme u 20-ima krivo je prečesto čišćenje, u 30-ima se mijenja boja tena i počinju vidjeti bore, a u 40-ima na naplatu dolazi sunčanje bez zaštite u mladosti

VIDEO

Koža u 20-ima i nakon 50-e stari drukčije - u mladosti samo površinski gubi svježinu i elastičnost, a s vremenom starenje postaje dubinsko. Zato se mijenjaju i “borci” protiv akni, bora te drugih sitnih problema. No jedno se nikad ne mijenja - koži uvijek treba dovoljno vlage. Najvažnija je njega u 20-ima jer se tada, iako je još mlada, lijepa i zategnuta, “programira” starenje kože. Velika “potpora” kolagena daje joj gipkost i zdrav izgled, a najveći problem su akne, objašnjava američka dermatologinja Ranella Hirsch:

- Većina djevojaka rabi proizvode koji uklanjaju prirodni sloj masnoće, pa žlijezde počinju lučiti još više ulja, što izaziva prištiće - ističe dr. R. Hirsch. I uz najkvalitetniju brigu za kožu u 30-ima će se početi primjećivati fine linije i bore, posebice oko očiju i usana. Koža postaje tanja, kolagen se lagano počinje gubiti te je manje masnoće. Također, koža se sporije obnavlja, a čak se mijenja i boja tena. 

Između 40-e i 50-e koža postaje prilično osjetljiva, a na “naplatu” dolaze nebriga i previše sunca iz mladosti. Sve je jači gubitak kolagena i elastičnosti, a koža zadržava sve manje vla ge. Nakon 50-e ni slučajno se ne smije odustati i prestati s njegom. Promjene su značajnije, zbog suhoće i gubitka elastičnosti vidljivije, a menopauza može pojačati te probleme izazivajući izrazitu suhoću i akne.

20: dobro je samo malo zaštite

Koži u 20-ima trebaju nježni proizvodi koji sprečavaju oštećenja. Normalnu kožu dobro je čistiti samo prije spavanja blagim gelom. Za ovlaživač je važno da ima faktor 15 ili 20 te UVA i UVB zaštitu. Za noć će biti dovoljna hidratantna tekućina ili bezuljni ovlaživač. Dermatolzi savjetuju i kremu s vitaminima A, C i E te zelenim čajem.

30: ujutro AHA, uvečer retinol, i to u serumu 

Dan valja početi i završiti čišćenjem - ujutro sredstvom s AHA kiselinama, a navečer kremastim sredstvom za čišćenje. Tridesete su godine za pilinge te je poželjno svaki dan rabiti hidratantne proizvode protiv starenja bogate antioksidansima. Noćni tretman najbolji je ako sadrži retinol, a najučinkovitiji je serum.

40: kiseline postaju obvezne

Kožu je bolje čistiti isključivo kremama s blagom AHA ili salicilnom kiselinom ujutro i navečer. Uz ovlaživač dobro je rabiti i kreme ili serume s dvije vrste antioksidansa poput likopena, zelenog čaja ili soje, kreme s hijaluronskom kiselinom, Q10 ili shea maslacem.

50: koža se štiti hormonima izvana i iznutra

Nedostatak estrogena najveći je problem kože u 50-ima. Zato se preporučuje njegovati je kremastim serumima (lakše se apsorbiraju od kreme) s fitohormonima poput crvene djeteline ili soje ili za problematičnu kožu s ekstraktom sedefa. Također, najbolje ju je čistiti kremastim sredstvima bez sapuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'
PROMIJENILA TIJELO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'

Upoznala je gospodina X četiri godine ranije, nakon što joj je poslao e-mail u kojem je rekao da je želi rezervirati na sat vremena. Iako više nisu u kontaktu, jako mu je zahvalna
Dnevni horoskop za petak 18. listopada: Djevicu navečer čeka flert, Rak rješava zaostatke...
ŠTO VAS OČEKUJE DANAS?

Dnevni horoskop za petak 18. listopada: Djevicu navečer čeka flert, Rak rješava zaostatke...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 18. listopada i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje