Obavijesti

Ljubimci

Komentari 36

Zimski san opasan je za kućne životinje! Održite ih 'budnima'

Zimski san opasan je za kućne životinje! Održite ih 'budnima'
12

Za razliku od divljine u kojoj privikavanje na zimske uvjete traje tjednima, u kućnim uvjetima zimski san događa se 'preko noći' i zato može biti poguban za ljubimce

VIDEO

Moj kućni ljubimac samo spava i ne želi jesti. Kada ga primim u ruku imam osjećaj kao da je ukočen. Što da radim? Pitanje je to s kojim se veterinari susreću u zimskim mjesecima, a najčešće ga postavljaju vlasnici malih životinja poput hrčaka i kornjača. O čemu se radi ? 

Zimski san

Njihovi ljubimci zaspali su 'zimski san'.  Da li je zimski san opasan za kućne životinje? Hibernacija odnosno usporavanje tjelesnih funkcija u prirodi je normalna pojava, a životinje svoj organizam na 'san' pripremaju nekoliko tjedana prije zime jer nagle promjene temperatura mogu ih ubiti. 

Kao kućni ljubimci životinje većinom žive u toplim domovima u kojima uvijek imaju dovoljno hrane i vode te im zimski san nije potreban.  Iako se u kućnim uvjetima također mogu stvoriti idealni uvjeti za hibernaciju, zimski san u većini slučajeva događa se slučajno ( npr. zbog držanja na propuhu) i opasan je za zdravlje. 

 Zato ljubimca ako primijetite da izgleda kao hipnotiziran ( ukočen je, ne jede, ne pije i stalno gleda u jednu točku) oprezno probudite. Kako? Stavite ga u toplu prostoriju i neka buđenje traje postepeno.  Izbjegavajte naglo stavljanje na radijator, pokraj grijalice i tome sličnom jer će doživjeti novi temperaturni šok. Normalna temperatura za većinu ljubimaca je oko 22 °C.  Temperature ispod 10 °C odnosno iznad 27 °C su opasne.

Kada se probudi dajte mu piti i jesti. Ako želite da vaš ljubimac spava zimski san morate mu stvoriti idealne uvjete i na to ga kao u prirodi pripremati postepeno. Za to postići najčešće je potrebna posebna oprema.

Ako primijetite da vam ljubimac izgleda kao hipnotiziran ( ukočen je, ne jede, ne pije i stalno gleda u jednu točku) oprezno ga 'probudite' 

Zimski san samo je jedan od problema s kojim se male životinje susreću tijekom zime. I njih treba zaštiti od hladnoće, urediti im životni prostor, obogatiti prehranu, zaštititi od blagdanske pucnjave i poduzeti sve kako bi sa što manje stresa dočekali proljeće. 

Ptice

Zime u Hrvatskoj su nepredvidljive odnosno jedan tjedan usred prosinca temperatura zraka iznosi plus 10, a već nekoliko dana kasnije spušta se debelo ispod nule. Najčešća pogreška vlasnika je što ptice kada je toplo iznose na balkon, a kada zahladi naglo vraćaju ih u toplo. 

Sve životinje, a pogotovo ptice osjetljive su na tako nagle promjene temperatura te vam savjetujemo da svoje pernate ljubimice tijekom zime držite u zatvorenim prostorima. Krletku smjestite na sigurno mjesto s puno svjetlosti, ali nikako blizu prozora i balkonskih vrata. 

Sve životinje, a pogotovo ptice osjetljive su na nagle promjene temperature te ih tijekom zime držite u zatvorenim prostorima

Zašto? Izbjeći ćete propuh, ali i spriječiti 'pregrijavanje' ptica (ako se njihova krletka nalazi iznad radijatora). Uzmite u obzir da se i ptice boje pucnjave, a blizu prozora najizloženije su buci. 

Tijekom zimskih mjeseci papigama ograničite kupanje. To ne znači da se papiga ne smije povremeno kupati, ali jako je važno da se nakon kupanja što prije osuši jer postoji opasnost da se prehlade. 

Kada dođe vrijeme za razgibavanje izvan kaveza pazite da vaša papigica ne gricka božićne ukrase jer mnogi od njih sadrže šljokice i boje koje su za životinje opasne. Zimske mjesece kada ste više kod kuće iskoristite za generalno čišćenje krletke i ostalog pribora.

Glodavci i kunići

Iako imaju krzno koje ih grije glodavce i kuniće tijekom hladnijih mjeseci ne držite na otvorenom jer nikome, pa ni životinjama nije ugodno biti na izložen niskim temperaturama, kiši i snijegu. Idealna temperatura je oko 20 °C , ali mogu podnositi i veće ( iznad 27 °C je opasna zona.).

Glodavci i kunići vole društvo zato kavez smjestite na mirno mjesto gdje obitelj najčešće boravi, ali pazite da vaši ljubimci nisu izloženi buci, propuhu, a kavez nije poželjno staviti ispod ili iznad radijatora. Općenito jako je važno da se kavez nalazi na povišenom mjestu, a kavez tijekom zime dodatno izolirajte. 

Tijekom božićnih blagdana posebno pripazite na kablove lampica za bor 

Ako na dno stavljate novine stavite dupli sloj, a na novine stavite stelju, drvene pelete ili piljevinu. Kavez redovito čistite. Najbolje bi bilo da kućni ljubimci imaju mogućnost slobodnog kretanja 24 sata dnevno. 

Zašto? Zamislite kako bi se vi osjećali da ste zatvoreni u kavezu. Božićni blagdani najbolji su primjer što znači biti zatvoren. Naime, i mali kućni ljubimci boje se pucnjave. 

I tijekom zime ljubimcima svježa voda uvijek mora biti dostupna. Pazite da se ne zaledi

Ako se slobodno kreću sami će si u stanu pronaći sigurno mjesto s najmanje buke. Zatvoreni u kavezu to ne mogu učiniti. Zato ako vaši ljubimci žive većinom u kavezu ne zaboravite ih svakodnevno puštati u slobodnu šetnju, naravno pod nadzorom. 

Pod pretpostavkom da ste već zaštitili kablove većine kućanskih aparata, tijekom božićnih blagdana pripazite na kablove lampica za bor. 

Važno za sve životinje

Najveći neprijatelj za sve životinje tijekom božićnih blagdana je začinjena ljudska hrana, a kada su male životinje u pitanju na blagdanskom meniju poslužuje im se ono najopasnije: kolači, torte, keksi, čokoladni bomboni i ostale delicije koje u sebi sadrže čokoladu. 

Ona pak u sebi sadrži šećer i kofein koji su jako opasni za životinje. Ako im dajete ljudsku hranu neka to budu namirnice bogate vitaminima poput voća i povrća, ali ne pretjerujete s količinama. Voda uvijek mora biti dostupna i pazite da se ne zaledi.

Kako bi ih zaštitili od pucnjave ljubimce smjestite u mirniji dio stana, zatvorite prozore i spustite rolete

Male životinje također se boje pucnjave, a kako bi ih zaštitili u večernjim satima, kada se najviše puca pokušajte što bolje izolirati stan. 

Najmanje što možete učiniti jest zatvoriti prozore, spustiti rolete, a kaveze sa životinjama staviti u najmirniji dio stana/kuće. Što više se igrajte i pričajte s ljubimcima te im pokažite da ste uz njih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith