Nije svejedno stavljate li u jelo žuti ili ljubičasti luk, srebrenac, slatki luk ili kozjak - o tome ovisi kako će vam obrok ispasti. Donosimo savjete za što je koja vrsta najbolja i kako se reže
Većina ljudi pogrešno priprema luk - nisu sve vrste za sva jela
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Žuti luk
Ovo je vrsta koju ljudi najčešće koriste kod kuhanja. Radi se o vrsti koja ima najjači okus od svih ostalih i za većinu jela je najbolji izbor, posebno ako želite karamelizirati neko jelo (pun je prirodnog šećera). Bogat je dijetnim vlaknima.
- Reže se na sitne kockice.
Ljubičasti luk
Ova vrsta ima najbolji okus ako se ne kuha i zato je idealna za hamburgere, sendviče itd. Također, odličan je u salatama i za roštiljanje. Ljubičasti luk sadrži manje šećera od žutog i prepun je antioksidanta koji smanjuju rizik od nastanka raka.
- Reže se na kolutove i svaki kolut se razdvoji prstima.
Srebrenac
Ova vrsta luka savršen je izbor ako želite da vam jela imaju više teksture. Najhrskaviji je od svih i odličan je za staviti na pizzu, kao i za meksička jela. Inače, srebrenac ima protuupalna svojstva i dobro ga je često jesti.
- Reže se na trakice.
Slatki luk
Ova vrsta jako nalikuje žutim luku, a razlika je u tome što je ljuska nešto više narančasta nego žuta. Ima blag okus i dobar je želite li ga jesti sirovog. Odličan je izbor za pripremu šalše (umaka od svježih rajčica) jer je prepun vode. Dobro paše i u hamburgerima.
- Reže se na trakice.
Luk kozjak
Ova vrsta ima male, duguljaste glavice na kojima je zlatno-ružičasta ljuska. Slatka je i blagog okusa pa je odlična kao dodatak salatama i umacima za salate. Teksturom nalikuje češnjaku. Bogat je antioksidantima.
- Reže se na trakice.
Mladi luk
Najbolje ga je jesti sirovog, ali može se koristiti i za kuhanje. U tom slučaju, koristi se cijeli, zajedno sa zelenim dijelom. Popularan je u kineskoj i japanskoj kuhinji. Bogat je vitaminima K i C.
- Reže se na kolutiće, prenosi portal cooktopcove.com.
Pogledajte karakteristike i u videu te kako pravilno narezati pojedinu vrstu: