Morski pas ili kadel, kako ga zovu u Istri, pristupačna je i svestrana riba - pirja se u vinu, poslužuje sa šparogama ili peče na žaru. Cijenom je pristupačan, a okusom zanimljiv
Tajna pripreme morskog psa: Sočniji je u marinadi od mlijeka
Ne mora se kupovati skupa riba da bi bila dobro i kvalitetno pripremljena. Primjerice, morski pas, kojeg ima svaka ribarnica ili trgovački centar, može se pripremiti na puno zanimljivih načina s malo sastojaka, savjetuju Giovanni i Mirjana Pellizzer, vlasnici restorana Puntulina u Rovinju.
Morski pas je cijenom pristupačan, a okusom zanimljiv. Na kraju to može ispasti božanstveno jelo vrijedno svake pažnje - kažu Mirjana i Giovanni.
Chef restorana Marko Zaharija tvrdi da je kadel najsočniji kad ga se četiri do pet sati ostavi u mlijeku kako bi se izgubili oštri mirisi, a meso omekšalo.
- To je vrlo zahvalna, a pristupačna riba koja se može kupiti očišćena pa nema previše posla za dalje. Treba ga narezati na centimetar široke kolutove, staviti u mlijeko na nekoliko sati i nakon toga je spreman za pripremu. Može ga se pržiti, pohati, peći, pirjati u vinu, sljubiti s palentom, rižom, pitomim šparogama, sve prema želji - kaže chef Marko.
- Crvenkasta nijansa signalizira da je riba svježa, a ako je riba blijeda, to je znak da je neko vrijeme stajala. Najbolje ju je pripremiti isti dan, a ne čuvati u hladnjaku, posebice ako je kupljen već očišćen. Kad se peče ili prži, treba to učiniti na jakoj vatri po dvije minute sa svake strane jer tad uhvati koricu izvana, a unutra ostane nevjerojatno sočan i ukusan -obasnio je Giovanni Pellizzer.
U rovinjskom restoranu Puntulina morski pas s palentom prava je delicija:
Morski pas s palentom
Sastojci: kg morskog psa, 3 dl mlijeka, 3 žlice brašna, češanj češnjaka, dl bijelog vina, 10 kapara, 10 minirajčica, grančica bosiljka, 5 crnih maslina, 250 g palente, sol, papar, palenta
Priprema: Morskog psa očistite i narežite na odreske centimetar debljine. Marinirajte ga u mlijeku. Osušite ga, posolite i popaprite. Uvaljajte u brašno i popržite na maslinovu ulju dvije minute sa svake strane. Izvadite ribu, a u ulje dodajte češnjak, vino, prepolovljene rajčice, masline i bosiljak. Nakon 10-ak minuta, kad se umak reducira, dodajte ribu i kuhajte pet min. Dodajte malo vode i poslužite s palentom.
Šparoge s kadelom
Sastojci: kg morskog psa, dl maslinova ulja, češnjak, peršin, 3 dl ribljeg ili povrtnog temeljca + 1/2 l za rižu, 150 g šparoga, žličica maslaca, 250 g riže, 5 g sira, 1/2 dl vina, 3 žlice brašna
Priprema: Ribu narežite na kolutove i marinirajte u mlijeku 4-5 sati. Izvadite, posolite i popaprite te uvaljajte u brašno. Pecite po dvije minute sa svake strane na maslinovu ulju. Izvadite ribu i u ulje dodajte šparoge, narezani češnjak i peršin pa dodajte temeljac. Ostavite na laganoj vatri pet minuta. Dodajte maslac i vratite ribu te kuhajte deset minuta. Rižu popržite na maslinovu ulju, dodajte vino, začinite solju i paprom te miješajte uz dodavanje temeljca. Umiješajte maslac i naribani sir.