Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

'Izgubit ćemo naš planet, a drugog planeta nema. Nestaje ledeni pokrov Antarktike'

'Izgubit ćemo naš planet, a drugog planeta nema. Nestaje ledeni pokrov Antarktike'

Topljenje morskog leda nema istovremeni učinak na visinu oceana jer je formiran zamrzavanjem slane vode koja je već u oceanu. No led reflektira više sunčeve svjetlosti nego mračni ocean

VIDEO

Dok tome svjedoči iz prve ruke, znanstvenik Miguel Angel de Pablo razmišlja kako čovječanstvo nije svjesno ozbiljnosti situacije. 

- Mi znanstvenici smo veoma zabrinuti, jer ne vidimo kako to možemo riješiti sami - rekao je španjolski geolog francuskoj novinskoj agenciji na otoku Livingston na Antarktici. 

- Što više upozorenja šaljemo kako bi društvo bilo svjesno što se događa, čini se da nas nitko ne sluša i da nas se smatra paničarima”, usprkos dokazima - rekao je. 

Novo otkriće s Antarktike znak je za uzbunu: 'Prijeti opasan i brz proces topljenja ledenjaka!'
Novo otkriće s Antarktike znak je za uzbunu: 'Prijeti opasan i brz proces topljenja ledenjaka!'

Američki Nacionalni centar za podatke o snijegu i ledu (NSIDC) u srijedu je izvijestio da je ledeni pokrov kod Antarktike pao na ispod dva milijuna kvadratnih kilometara treću veljaču zaredom. Ta površina inače je uobičajena za ljeto na južnoj polutci. Posljednje tri godine pokrov je najmanji otkad su se prije 46 godina počeli bilježiti podaci. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Toplinski ekstremi na oba Zemljina pola, znanstvenici zabrinuti: 'Na Arktiku je do 30 stupnjeva toplije od uobičajenog!' 01:02

Topljenje morskog leda nema istovremeni učinak na visinu oceana jer je formiran zamrzavanjem slane vode koja je već u oceanu. No led reflektira više sunčeve svjetlosti nego mračni ocean, pa njegov gubitak ubrzava globalno zatopljenje te izlaže kopneni ledeni pokrov čije bi topljenje moglo podići razinu mora. 

- Iako smo dalje od nastanjenog dijela planeta, u stvarnosti ono što se događa na Antarktici utječe na sve u ostatku svijeta - upozorava De Pablo. 

Ne može se lako poništiti

Prošlogodišnja studija pokazala je kako se gotovo polovica ledenog pokrova spojenog na kopno Antarktike smanjila u proteklih 25 godina, oslobađajući 25 bilijuna tona vode u oceane. To utječe ne samo na razinu mora nego i na slanost i temperaturu oceana, rekao je De Pablo. 

Dio znanstvenika južni kontinent izdvaja kao dokaz klimatskih promjena. Antarktika je poznata po značajnim godišnjim varijacijama između ljeta i zime koje su manje očite na Arktiku.

Nema sumnje da će globalno zagrijavanje uzrokovano ljudskim emisijama stakleničkih plinova i dalje utjecati na te obrasce u budućnosti, piše France Presse. 

De Pablo, koji proučava led na Antarktici više od 16 godina, strahuje da je možda već prekasno preokrenuti trend. 

- Problem je što se te degradacije ne mogu lako poništiti - rekao je. 

- Čak i kad bi danas promijenili ritam života kakav imamo u zapadnom društvu, ledenjaci se sutra ne bi prestali degradirati niti ledeni pokrov gubiti - dodao je.

VIDEO Pogledajte kinesku bazu na Antarktici zbog koje strahuje SAD: Bit će višenamjenska
VIDEO Pogledajte kinesku bazu na Antarktici zbog koje strahuje SAD: Bit će višenamjenska

Znanstvenici procjenjuju kako se Zemlja već zagrijala 1,2 stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Pariški sporazum iz 2015. odredio je cilj ograničavanja zatopljenja od 1,5 stupnja kako bi se zaustavile katastrofalne posljedice. 

- Moramo se zapitati je li način na koji živimo svakodnevicu doista toga vrijedan jer ćemo na kraju izgubiti naš planet. A drugog planeta nema - upozorava De Pablo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika
Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu