Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Gdje za vikend? Na šparoge u Lovran ili na srdele u Fažanu

Gdje za vikend? Na šparoge u Lovran ili na srdele u Fažanu

Povodom obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić u njezinom rodnom Ogulinu možete posjetiti Ivaninu kuću bajke. Ako vas želja odvede u Slavoniju, isprobajte fina slavonska vina

VIDEO

Vikend je pred vratima, a iako nas čeka hladnije vrijeme i nešto kiše, ne znači da ga morate provesti kod kuće. Ipak su nas ovi natprosječno topli dani iza nas podsjetili na aktivnosti na otvorenom kojih smo željni nakon zime. Budući da je vrijeme u travnju varljivo pratite prognozu, a ako vas ne 'uhvati' dobro vrijeme na dan kada ste naumili na izlet, možete se zabaviti i u zatvorenom.

POGLEDAJTE VIDEO: Pronađene tri žive periske kod Novigrada

Pokretanje videa...

U uvali Dajla kod Novigrada pronašli su tri žive periske: 'Opstanku prijeti gradnja luke' 00:59

U Zagrebu se ovog vikenda održavaju deseti po redu Dani hrvatskog pršuta, odnosno smotra domaćih pršuta. Počinje u Hotelu Internacional, a nastavlja se na Europskom trgu. Proglasit će i najbolje napravljen pršut protekle godine. U nedjelju, 21. travnja, ponovno se održava projekt Q’art Ilica. Svi ljubitelji umjetnosti mogu se pripremiti na dan ispunjen umjetnošću, inspiracijom i zajedništvom. Ilica će se pretvoriti u galeriju, a posjetitelje čekaju radionice i performansi. Moći ćete čuti zvukove argentinskog tanga i jazza. 

Zagreb: Mnogi građani pohrlili na Projekt Ilica: Q‘ART

Gdje u Zagorje? 

Zagorje krije prave dragulje kada je u pitanju priroda, ali i povijest. Dvorac Veliki Tabor krije brojne legende koje će zanimati i najmlađe. Poznata je priča o Veroniki Desinićkoj , velikoj ljubavi Fridrika čiji je otac grof Herman II. Celjski vladao tim prostorima. Naime, grof se protivio njihovoj ljubavi pa je Veroniku prozvao coprnicom. Legenda kaže da je zazidana u dvorcu te da se i danas uz zavijanje vjetra čuje jecanje Veronike. 

10. izdanje manifestacije “Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru”

Ako niste do sada, svakako posjetite Muzej krapinskih neandertalaca, jedno od najvažnijih europskih nalazišta iz perioda prapovijesti. Saznajte kako su živjeli praljudi, povedite klince i provedite ih kroz najstariju povijest. Ako vam je do kupanja, u Zagorju možete posjetiti i Terme Tuhelj. Osim bazena i tobogana, možete uživati u saunama i wellnessu. 

Odvojite vrijeme za tjelovježbu: Otiđite u šetnju ili na trčanje
Odvojite vrijeme za tjelovježbu: Otiđite u šetnju ili na trčanje

Otkrijte tajnu slavonskih vina

Ako vas želja odvede u Slavoniju, osim prekrasnih pejzaža i ravnice, isprobajte fina slavonska vina i domaće suhomesnate proizvode. U srednjovjekovnoj jezgri starog grada Iloka smjestilo se turističko naselje Stari podrumi. Osim smještaja i restorana s tradicionalnom kuhinjom, možete bukirati turističke obilaske starih vinskih podruma iz 15. i 18. stoljeća. Osijek je jedan od najzelenijih gradova u Hrvatskoj, a osim bogate povijesti i lijepe arhitekture, poznat je po bogatoj gastro ponudi i zabavnom noćnom životu. U baranjskim restoranima svakako isprobajte specijalitete od riječne ribe. Najpoznatiji specijaliteti od slatkovodne ribe su fiš paprikaš, šaran na rašljama, perkelt od soma. Posjetite državnu ergelu u Đakovu koja je osnovana davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi. Govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Dvije su lokacije za uzgoj i selekciju konja– Pastuharna u Đakovu i Ivandvor u okolici grada. Osim uzgoja i selekcije konja, Ergela se bavi i dresurom i pripremanjem konja za natjecanja. 

Državna ergela Đakovo

Turistička zajednica Daruvar-Papuk, u suradnji s Gradom Daruvarom i Daruvarskim toplicama, organizira 17. Sajam cvijeća, ukrasnog bilja, sadnica i domaćih proizvoda u Daruvaru. Sajam će se održati dana 20. travnja (subota) 2024. godine od 9 do 15 sati u Julijevom parku Daruvarskih toplica.

Festival šparuga u Lovranu

U Istri, točnije u Fažani, se u subotu 20. travnja održava natjecanje u soljenju srdela. Možete ponešto naučiti o tradicionalnoj pripremi ribe u tim krajevima, a finih srdela, maslinova ulja i istarskih vina neće ne nedostajati. 

Na brdašcu u unutrašnjosti Istre smjestio se dražesni gradić Grožnjan. Stare uske ulice i mediteranski štih biti će vam utočište od svakodnevnih briga. Grad je poznat po umjetnosti, a u njemu se okupljaju glazbenici i slikari. Ako tražite zabavu za djecu, svakako ih odvedite u Aquarium Pula, najveći u Hrvatskoj. Dom je stotine vrsta riba iz sjevernog i južnog Jadrana, a tu su i brojne vrste iz tropskih morskih i slatkih voda kao i iz hrvatskih rijeka i jezera. 

Festival šparuga u Lovranu, Stevo Karapandža napravio fritaju od 1000 jaja

Od 19. do 21. travnja, u Rovinju se održava Weekend Food Festival. Na njemu će se pronaći poznata imena gastro scene iz regije i svijeta. Posjetitelji će moći isprobati lokalne i internacionalne recepte.  

Travanj je u Lovranu rezerviran za šparoge, glavna atrakcija Festivala šparuga je jednodnevna fešta na kojoj se priprema omlet od 1000 jaja, 30 kilograma šparuga i pancete, tzv. fritaja u velikoj padeli, a koja će se održati u subotu, 20. travnja 2024. Ovu gastro manifestaciju prati i kulturno - umjetnički glazbeni program, piše Turistička zajednica općine Lovran. 

Kuća bajki za najmlađe

Povodom obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić u njezinom rodnom Ogulinu možete posjetiti Ivaninu kuću bajke. Smještena je u drevnom Frankopanskom kaštelu, sastoji se od multimedijalne stalne izložbe, biblioteke i multifunkcionalnog prostora za radionice i suvenirnice. Omogućite svojim najmlađima da uđu u svijet bajki i mašte. 

Ogulin: Ivanina ku?a bajke

U Lici možete posjetiti Muzej Gacke u Otočcu. Riječ je o zavičajnom muzeju u kojem možete upoznati bogatu i raznoliku baštinu Otočca i Gacke. Zanimljiva je priča od šest tisuća godina duge povijesti naseljavanja ovog kraja. U muzeju se nalaze i djela lokalnih umjetnika. Na kraju ture možete vidjeti rekonstrukciju stare seoske kuće te se upoznati s pričom kako se u tom kraju živjelo prije 100 godina. 

Veliki povratak kombinezona: Nosi se traper, saten i korzet
Veliki povratak kombinezona: Nosi se traper, saten i korzet

Tvrđava Klis s prekrasnim pogledom

Ako vas vrijeme neće poslužiti za šetnju rivom u dalmatinskim gradovima, istražite Zagoru i njezine bisere. U Imotskom možete posjetiti Modro i Crveno jezero, a do Modrog jezera možete se i spustiti pješice po uređenoj šetnici. Na strmim hridima klanca između Kozjaka i Mosora smjestila se tvrđava Klis. Jedna strana tvrđave okrenuta je prema moru, a druga prema Zagori. Srednjovjekovna utvrda branila je Dalmaciju od napadača. Na nekih 40-ak minuta vožnje od Splita, smjestili su se Rimski bunari Rajčica. Bunari su ograđeni suhozidom i jednake su veličine. Procjenjuje se da se dubina bunara kreće između 1 i 8 metara. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije