Celulit je posljedica pretjeranog povećanja volumena stanica masnog tkiva, odnosno nepotpunog izlučivanja toksina iz tijela, što sprečava normalan optok krvi i limfe
Do zategnute kože bez skupih tretmana uz ananas, bobice...
Tvari koje organizam ne izluči skupljaju se u dubokom sloju kože, u međustaničnim prostorima masnog tkiva i pritišću sitne krvne žile koje onda ne mogu masnim stanicama dovoditi normalnu količinu krvi i hranjivih tvari. Posljedica je oštećenje okolnog tkiva koje postaje neelastično te stvara površinske deformacije na koži.
- Osim ženskog hormona estrogena, na nastanak i razvoj celulita utječu i drugi hormoni, poput inzulina, adrenalina i noradrenalina, hormona štitnjače i prolaktina. Neki od glavnih predisponirajućih faktora razvoju celulita jesu spol (ženski), poremećaji cirkulacije i prehrana. Tako preveliki unos masnoća, ugljikohidrata, soli i alkohola te manjak vlakana u prehrani pridonose razvoju celulita, kao i pušenje, stres, manjak fizičke aktivnosti, preuska odjeća, cipele s visokom petom te dugotrajno sjedenje i stajanje na jednome mjestu - objašnjava nam mag. kineziologije Ana-Marija Jagodić Rukavina.
Želite li prevenirati i smanjiti nakupljanje celulita potrebno je potaknuti metabolizam promjenom prehrambenih i životnih navika. Nutricionisti preporučuju u prehranu uvesti namirnice koje tijelo sporo razgrađuje i na njih troši više energije te namirnice koje utječu na povećanje termogeneze jer pomažu kod ubrzavanja metabolizma i poboljšavanja cirkulacije.
- Vrlo je važno redovito jesti, bez preskakanja obroka i bez gladovanja. Ako organizmu pružamo konstantan i dovoljan unos energije, neće imati potrebu skladištiti suvišne masnoće kao zalihu - objašnjava Nataša Šoštarić koja preporučuje da jedete namirnice bogate vlaknima koje se sporo razgrađuju, poput cjelovitih žitarica, svježeg ili kratko termički obrađenog povrća, posebice zelenog povrća, poput brokule, šparoga, špinata i prokulica, jer sadrže pregršt vitamina i minerala te dijetalnih vlakana.
Također se preporučuje jesti bobičasto voće, jabuke i kruške. Pošto se proteini sporo razgrađuju, pri čemu se troši mnogo više energije, preporučuje se konzumirati nemasno i čisto meso peradi, kvalitetno crveno meso te u što većoj količini meso ribe i jaja. A u jelovnik bi trebalo uvrstiti i cimet, češnjak, kurkumu te đumbir.
Stanje celulita ovisi i o pravilnoj hidraciji, tako da je potrebno svaki dan unositi dovoljno tekućine, uslijed čega tijelo neće zadržavati vodu koja celulit čini još vidljivijim.
- Vrlo bitno je unositi dovoljno tekućine, čak i do dvije litre na dan, a osim obične vode, poželjno je piti i nezaslađeni zeleni čaj. Potrebno je i minimalizirati unos prerađene hrane, hrane koja sadrži visoke udjele natrija, masnoća i šećera. Što se tiče pripreme hrane, izbjegavajte pržiti i pohati, a hranu pripremajte brzim kuhanjem ili pečenjem na vrlo malo ulja, koje možete zamijeniti kokosovim - zaključuje nutricionistica Nataša Šoštarić.
Top 10 namirnica protiv celulita
- Banana Obiluje kalijem koji prevenira zadržavanje vode u tijelu. Ananas pak sadrži bromelain, moćni enzim koji ubrzava probavu i potiče cirkulaciju.
- Zeleni čaj Sadrži supstancu zvanu katehin čije je djelovanje na gubitak tjelesne mase vrlo poznato. No da bi imao utjecaja, važno je piti nezaslađenu verziju ovog čaja.
- Suncokretove sjemenke Odličan su izvor vitamina E, kalija, cinka i vitamina B6 koji pomaže probaviti proteine koji jačaju i popravljaju vezivno tkivo te je prirodni diuretik.
- Tamno bobičasto voće Kupine i borovnice potiču proizvodnju kolagena i stvaraju novo tkivo, a to poboljšava tonus i teksturu kože, kaže Šoštarić.
- Čili i papar Ovi začini imaju svojstvo podizanja tjelesne termogoneze, a to ubrzava metabolizam i poboljšava strujanje krvi.
- Jabučni ocat Sadrži kalij, magnezij i kalcij koji tjeraju toksine i vodu nakupljenu oko bedara i trbuha te tako smanjuju nadutost i vidljivost celulita, a uz to detoksiciraju i jetru.
- Maslinovo ulje Tijelo opskrbljuje mononezasićenim masnoćama i polifenolima koji održavaju zdravlje štitnjače koja se brine da metabolizam sagorijeva masnoće i gradi nove stanice kože.
- Losos Bogat je antioksidansima koji razbijaju masne stanice u celulitu. Omega-3 masne kiseline pak smanjuju apetit, ublažavaju upale, obnavljaju i jačaju vezivno tkivo.
- Tamna čokolada Prirodni kakao pun je antioksidansa koji razgrađuju masne stanice u celulitu i poboljšavaju funkcije svih stanica, uključujući one koje grade kožu.
- Slanutak/humus namaz Slanutak ima niski glikemijski indeks pa ga tijelo učinkovitije koristi kao energiju, a to rezultira manjim brojem masnih stanica i smanjenjem te prevencijom celulita.
Primjer jelovnika za glađu kožu na nogama i bedrima
Jedite bobičasto voće i učvrstite vezivno tkivo
Probiotici, koje je najbolje jesti za zajutrak, blagotvorno djeluju na cijeli probavni sustav, a cjelovito zrno zobi bogato je vlaknima koja se teže probavljaju i troši se više energije na probavu, kaže nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Nataša Šoštarić iz Definicije hrane. Bobičasto voće sadrži antocijane koji mogu pomoći pri učvršćivanju vezivnog tkiva i dobar su izvor vitamina C.
Banana pak sadrži kalij koji je u ravnoteži s natrijem u organizmu. Zajedno djeluju na održavanje normalnog krvnog tlaka i na smanjenje zadržavanje suvišne vode u tijelu. Sjemenke i orašasto voće pak sadrže selenij, vitamine B skupine i minerale koji sudjeluju u metaboličkim procesima. Zeleni čaj, točnije katehin, ubrzava metabolizam isto kao i đumbir. Za ručak je, nastavlja Šoštarić, dobro pojesti malo mesa, najbolje piletine koja je odličan izvor kvalitetnih proteina, dok je povrće izvor dijetalnih vlakana, kao i cjelovita riža.
- U međuobrok pokušajte ‘ubaciti’ mladi špinat i jabuku koja je izvor dijetalnih vlakana, minerala poput željeza i vitamina poput vitamina C koji ima visok antioksidacijski potencijal. Chia sjemenke su nutritivno vrlo bogate, no ne sadrže puno kalorija, a bubrenjem potiču osjećaj sitosti. Tuna je pak odličan izvor visokokvalitetnih proteina i nezasićenih masnih kiselina te odlična je za zadnji obrok u danu. Prokulica i brokula spadaju među funkcionalnu hranu i sadrže supstance poput alfa lipoične kiseline za koju se smatra da obnavlja kolagenska tkiva - zaključuje Šoštarić.