Naše mame, bake, prabake svakog su Božića pripremale breskvice. Djeca bi se tada sjatila oko njih čekajući da prstićima mogu "počistiti" zdjelu u kojoj je bila krema
Breskvice - neodoljivi kolačići koji nas vraćaju u djetinjstvo
Sastojci:
- 4 jaja
- 250 g šećera
- žlica mlijeka u prahu
- vrećica praška za pecivo
- 500 g brašna
- 2 dl ulja
- ribana korica limuna
Za nadjev:
- 2 dl mlijeka
- 250 g mljevenih oraha
- 2 žlice ruma
- 200 g šećera
- dl vode
- po prstohvat žute i crvene boje
- 150 g šećera za posipavanje
Priprema:
Korak 1: Jaja, šećer, mlijeko u prahu, prašak za pecivo i 4 žlice brašna pomiješajte i ostavite neka miruje 15 minuta. Dodajte ulje, koricu limuna i ostatak brašna, te umijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglice veličine oraha i pecite oko 10 minuta na 170°C.
Korak 2: Tople breskvice s donje strane izdubite žličicom. Pomiješajte orahe za nadjev sa šećerom, usitnjene mrvice od izdubljenih breskvica i rum, pa prelijte mješavinu mlijekom. Svaku polovicu napunite nadjevom i spojite po dvije u breskvicu.
Korak 3: U dvije posude razdijelite vodu i u svakoj umutite boju. Obojite breskve kistom, prvom žutom, pa zatim crvenom bojom i obilno uvaljajte u šećer. Ostavite neka se suše na zraku najmanje 12 sati.
Savjet:
Breskvice su neizostavne hrvatske blagdanske slastice. S vremenom otpuste, pa su ukusnije što dulje stoje. Umjesto mlijeka u prahu, u smjesu možete dodati i žlicu kiselog vrhnja, koje će mu dati jednaku prhkost.