Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Tradicionalni uskrsni kolači nas vraćaju u doba djetinjstva

Tradicionalni uskrsni kolači nas vraćaju u doba djetinjstva
4

Bademovi štapići, kolač od rogača, sirnica, makovnjača i orehnjača i rozata rade se prema receptima koje su usavršile naše bake od namirnica koje su im bile dostupne

Makovnjača

Sastojci: 1 vrećica kvasca ili 3 dag svježeg kvasca, 40 dag brašna, 8 dag margarina, 8 dag šećera, 2 žumanjka, sol, limunova korica, 2-3 dl mlijeka. Nadjev: 30 dag maka, 2,5 dl mlijeka, 25 dag šećera, 6 dag grožđica, limunova korica, cimet

Priprema: Kvasac razmutimo s malo šećera, brašna i mlake vode pa ga pokrivenog stavimo na toplo mjesto da se digne. Brašno stavimo u zdjelu, dodamo rastopljen margarin, šećer, žumanjke, sol i ribanu limunovu koricu. Malo promiješamo pa dodamo dignuti kvasac. S toplim mlijekom izradimo (mikserom ili rukom) makano tijesto i pokriveno ostavimo da se diže. Dignuto tijesto lagano premijesimo i razvaljamo na pobrašnjenom ubrusu da lakše savijemo, u jednom listu prema dužini kalupa. Premažemo ga ohlađenim nadjevom pa savijaču savijemo s obje strane do sredine, stavimo u namazani kalup, premažemo bjelancem i pečemo oko sat vremena na temperaturi od 220°C. Toplu savijaču pošećerimo. Nadjev: Mljeveni mak skuhamo s mlijekom, a onda dodamo šećer, grožđice, ribanu limunovu koricu i cimet, pa ga stavimo hladiti.

Orehnjača

Sastojci: 1 vrećica kvasca ili 3 dag svježeg kvasca, 40 dag brašna, 8 dag margarina, 8 dag šećera, 2 žumanjka, sol, limunova korica, 2-3 dl mlijeka. Nadjev: 40 dag oraha, 30 dag šećera, 10 dag grožđica, 2 dl mlijeka, limunova korica, cimet, rum, vanili šećer.

Priprema: Izradimo tijesto po jednakom receptu kao za makovnjaču. Dignuto tijesto lagano premijesimo, razdijelimo na dva dijela i razvaljamo po pobrašnjenom ubrusu. Tijesto premažemo nadjevom te pomoću ubrusa savijemo i pažljivo istresemo u namazani kalup. Prije nego stavimo drugu savijaču, premažemo je masnoćom i stavimo peći oko 50 minuta na temperaturi od 220°C. Orehnjaču pošećerimo toplu. Nadjev: Mljevene orahe izmiješamo sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, vanili šećerom i malo ruma. Sve prelijemo kipućim mlijekom i ostavimo hladiti.

Uskrsna pogača (sirnica) 

Sastojci: 1,5 kg glatkog brašna, 10 dag svježeg kvasca, 30 dag šećera, 8 žumanaca, 2 vanili šećera, sol, 1 limun (korica), 2-3 žlice lozovače, 1 dl maraskina, ulje za premazivanje

Priprema: Izmrvljeni kvasac izmiješamo sa šećerom, malo ugrijana brašna i mlake vode. Stavimo pokriveno na toplom mjestu da se digne. Brašno ugrijemo i izmrvimo s maslacem, napravimo jamicu u sredini, dodamo šećer, žumanjke, vanili šećer, sol, lozovaču, maraskino i struganu limunovu koricu. na kraju dodamo dignuti kvasac, a po potrebi dodamo malo mlakog mlijeka. Umijesimo čvrsto tijesto i osatvimo na toplom mjestu da se diže oko 4 sata. Dignuto tijesto razdijelimo na 4 dijela i oblikujemo okrugle sirnice. Stavimo na namašćen papir dok ne udvostruče volumen, zatim svaku sirnicu zarežemo u obliku slova X, premažemo s jajetom, pospemo šećerom i pečemo na oko 170°C 45 do 50 minuta.

Kolač od rogača 

Sastojci: 20 dag maslaca ili margarina, 3 cijela jaja. 2 vanili šećera, 25 dag šećera, 2 šalicemljevenih rogača, 2 šalice mlijeka, 2 šalice brašna, 1 prašak za pecivo

Priprema: Pjenasto izmiješamo maslac sa šećerom i jajima. Dodamo mljeveni rogač, brašno u koje smo umiješali prašak za pecivo i mlijeko. Stavimo peći u namazan i pobrašnjen kalup. Pečemo na umjerenoj temperaturu. Ohladimo, pospemo šećerom u prahu i poslužimo.

Bademovi štapići

Sastojci: 25 dag badema, 25 dag brašna, 14 dag margarina, 10 dag šećera, 3 žumanjka, 1 vanili šećer, 1 bjelance, 10 dag badema, glazura od čokolade.

Priprema: Od brašna, margarina, šećera i žumanaca i vanili šećera umijesimo prhko tijesto. Ostavimo mirovati oko 1 sat, a zatim promiješamo i oblikujemo štapiće izrezane na 10 cm dužine. Štapiće premažemo bjelancem i uvaljamo u kosane bademe. Stavimo peći u namazani lim oko 20 minuta na 220°C. Krajeve umočimo u čokoladnu glazuru i ohladimo.

Dubrovačka rozata

Sastojci: 1 l punomasnog mlijeka, 30 dag kristal šećera, 2 vrećice vanili šećera, malo limunove korice, 7 jaja, 2 žumanjka, 10 dag kristal šećera za karameliziranje, maslac za kalupe

Priprema: Mlijeko, šećer i vanili šećer te malo limunove korice skuhamo i ohladimo. Zatim mješavinu izlijemo u veći kalup ili u manje kalupe po želji, koje prethodno namažemo maslacem i zalijemo karamelom. Stavimo peći u pećnicu oko 40 minuta ako je veći kalup, a ako su manji, dovoljno je i 20 minuta na 220°C. Na polovici pečenja stavimo kalupe u vodenu kupelj i nastavimo peći. Rozata se može kuhati i pod poklopcem na pari.

Bregovska pita

Sastojci: 30 dag šećera, 30 dag tijesta za savijače, 20 dag maslaca, 15 dag oraha, 15 dag grožđica, 15 dag maka, 30 dag jabuka, 4 dl kiselog vrhnja, 2 jaja, rum, cimet.

Priprema: Na lim namazan maslacem stavimo dva lista tijesta, poprskamo s malo rastopljenog maslaca, pospemo s pola količine mljevenih oraha, šećerom, cimetom i prelijemo s malo vrhnja. Drugi red: tijesto poprskamo maslacem, dodamo naribane jabuke, šećer, cimet i vrhnje. Treći red: tijesto, maslac, pola količine grožđica natopljenih u rumu, šećer i vrhnje. Četvrti red: tijesto, maslac, pola količine mljevenog maka, šećer, cimet i vrhnje. Peti red: ponoviti prvi red, a slaganje završiti makom, prekriti s 2 lista tijesta, preliti preostalim vrhnjem izmiješanim s jajima. Površinu izbodemo vilicom na nekoliko mjesta i pečemo na 200°C oko 50 minuta.

Recepti su preuzeti iz knjige recepata Hrvatska regionalna kuharica, autori: Božica Mirić i Drago Vukušić., Mozaik knjiga

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču