Ujutro ih jedite s pahuljicama ili s zobenom kašom, ručak započnite orahovačom, nastavite juhom i glavnim jelom u koje ste dodali orahe, a završite slatkim desertom
Stotinu blagodati u maloj ljusci - orasi za aperitiv i fine kolače
Kad su ljudi jeli žir, bogovi su jeli orahe, jedna je od najstarijih poslovica koja svakako laska orahu kao namirnici povlaštenih, jednoj od biljaka koja je s nama “od biblijskih vremena“. Iako se napominje da su šume oraha rasle samo u podnožju Himalaje dok ih od tamo nisu donijeli rimski legionari, naši su ga ljudi prigrlili kao jednu od namirnica bez kojih se ne može.
I ma koliko se udomaćili, orasi su zadržali epitet posebnosti jer su i danas mnogima preskupi da bi ih obilnije koristili u svakodnevnoj prehrani. Što je i dobro jer je riječ o kaloričnom plodu koji je u manjim količinama jako zdrav. Iako se zna da utječe na snižavanje lošeg kolesterola i umanjuje metabolički sindrom, pokazalo se i da poboljšava spavanje onima koje rade u noćnoj smjeni te olakšava jet lag.
Zanimljivo je da ga je ruski znanstvenik Mičurin nazvao “voćkom - kombinatom” jer se kod oraha koristi sve: lišće, pupoljci, mladi orasi, ljuska mladih oraha, zreli plodovi i drvo… Mnogima je najpoznatiji kao sastojak tradicionalne gibanice ili orehnjače, ali je i odličan dodatak i slanim jelima i umacima, poput onog koji se poslužuje uz pisanicu punjenu suhim šljivama. Vegetarijanci ga dodaju u svoje veganske sarmice i ostala jela inače poznata po mesnom nadjevu, a svi uživaju u širokim rezancima s orasima.
Odličan je sastojak mnogih salata, među ostalima, i glasovite salate waldorf, od jabuka i celera, sa salatnim preljevom od majoneze, vrhnja i limuna, a bez oraha ne bi bila potpuna ni salata od avokada, cikorije i rikule s preljevom od tofua i kopra. U istočnjačkim kuhinjama salata od svježih krastavaca i oraha može biti predjelo.
Orah se dodaje i gustim salatnim preljevima kojima se obogaćuju različite salate ili se poslužuju pored njih, a često se dodaju i sirevima. Orah se dodaje i hladnim juhama na bazi jogurta i voća, voćnim salatama, sladoledu, pudinzima i raznim kolačima. Može se dodati tijestu, kremi ili kao dekoracija, cijele jezgre, sjeckan ili mljeven. Gotovo da nema blagdanskog kolača bez oraha (medvjeđe šape, breskvice, roščići...), a odlično se slaže s čokoladom, kavom, medom, rumom te sušenim i svježim voćem.
Nema ručka bez aperitiva
Samo sedam oraha na dan učinit će čuda za vaše zdravlje, a mogu biti i osnova cjelodnevna jelovnika. No izvor su i posebnih užitaka poput orahovače, koja se priprema od mladih zelenih oraha, rakije, klinčića i šećera.
Čokotorta s orasima i đumbirom
Sastojci: 6 jaja, 200 g šećera, 250 g oraha, 2 žlice krušnih mrvica, 1/2 žličice đumbira, Za kremu: 4 jaja, 250 g šećera, 5 rebara čokolade, 250 g maslaca, limunov sok
Priprema:
1. Jaja pažljivo razbijte i odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte im mljevene orahe, suhi ili svježi đumbir, mrvice i na kraju čvrst snijeg koji ste istukli uz dodatak malo soli. Smjesu izlijte u namašćen kalup za torte i pecite na 180-200 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta, dok drveni štapić izađe suh iz tijesta.
2. Dok se tijesto peče, pripremite kremu. Jaja i šećer izmiješajte, stavite ih na paru, dodajte razlomljenu čokoladu i kuhajte miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati. Kad se zgusne, stavite je hladiti i povremeno je promiješajte.
3. U ohlađenu kremu umiješajte pjenasto izmiješani maslac i limunov sok. Pečenu tortu prerežite napola i premažite je kremom, te poklopite. Izvana je također premažite kremom.
Fini minjoni s orasima
Sastojci: 180 g šećera, 4 jaja, 80 g oraha, 2 žlice mrvica, vanilin-šećer, 1/2 vrećice praška za pecivo, 120 g maslaca, rum, 1/2 mlijeka, 300 g bijele čokolade, 200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
1. Miješajte šećer, žumanjke i vanilin-šećer dok pobijele i postanu pjenasti. Tada dodajte smjesi jaja i šećera 60 grama mljevenih oraha, mrvice, prašak za pecivo i čvrst snijeg od bjelanjaka. Izlijte smjesu u lim za pečenje premazan maslacem i posipan brašnom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 30 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. Za kremu zagrijte mlijeko do vrenja, dodajte mu 100 g šećera i 20 grama samljevenih oraha. Prokuhajte i maknite na stranu. Kad se ohladi, primiješajte pjenasto izmiješan maslac. Ohlađen kolač prepolovite, jednu polovicu premažite kremom. Poklopite drugom polovicom i narežite na kocke.
3. Bijelu čokoladu otopite na pari i primiješajte joj vrelo slatko vrhnje i dobro izmiješajte. U glazuru umočite svaku kockicu i ukrasite polovicom oraha.
Pita s kruškama i orasima
Sastojci: 80 g maslaca, 80 g šećera u prahu, 80 g čokolade u prahu, 3 žumanjka, 1 jaje, limun, 60 g mljevenih oraha, 2 žlice rezanih oraha, 80 g glatkog brašna, žličica praška za pecivo, 3 bjelanjka, prstohvat soli, 250 g krušaka
Priprema:
1. Opranim kruškama ogulite koru, prerežite ih na četiri dijela, i izvadite im sjemenke. Pećnicu ugrijte na 180 Celzijevih stupnjeva. Kalup za torte premažite maslacem i posipajte ga brašnom. Brašno, prašak za pecivo i čokoladu u prahu prosijte kroz sito i pomiješajte ih s mljevenim i rezanim orasima.
2. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i istucite ih u čvrst snijeg. Zapjenite maslac sobne temperature i dodajte mu pomalo šećer u prahu, jaje, žumanjak po žumanjak i svježe naribanu koricu neprskana limuna, pa primiješajte naizmjenice smjesu od brašna i snijeg od bjelanjka.
3. Tijesto izlijte u kalup, poravnajte površinu, lagano i ravnomjerno utisnite u tijesto kruške i pecite 20 minuta.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!