Luk je ono zbog čega su svi lili suze, no one se mogu zaustaviti uz nekoliko jednostavnih trikova. Izaberite svoj i zaboravite na prolijevanje suza u kuhinji
TRIKOVI
Sjeckanje luka bez suza: Evo 10 tehnika koje sigurno djeluju
Koliko puta ste plakali režući luk, a što je jačeg okusa, više je i suza? Razlog tomu je plin koji se oslobađa tijekom rezanja, a u doticaju s okom stvara se sumporna kiselina koja iritira oči. Suze poteku jer pokušavaju isprati kiselinu iz očiju.
Nekim ljudima palo je napamet da na oči stave naočale za plivanje ili masku i dihalicu za ronjenje, što pomaže, ali postoje i druga rješenja.
Pomozite si uz neki od ovih deset savjeta:
- 1. Ohladite luk u zamrzivaču - iz hladnijeg luka izlazit će manje plina koji iritira oči. Prije rezanja držite ga u zamrzivaču 15 minuta.
- 2. Pustite vruću vodu u blizini rezanja - para pomaže da se plin iz luka rasprši prostorijom što znači da ga manje završi u očima.
- 3. Dišite kroz usta i isplazite jezik - na takav način ćete udisati više plina pa će ga manje doputovati do očiju. Osim toga, disanjem kroz nos plin iz luka dolazi blizu suznih žlijezdi.
- 4. Fućkajte dok ga režete - tako ćete otpuhivati zrak, a njime i plin iz luka pa neće doći do očiju.
- 5. Koristite oštar i tanak nož - tako ćete luk manje oštetiti pa će iz njega izlaziti manje iritantnog plina.
Pogledajte kako se luk reže u videu:
VIDEO
- 6. Namažite limunom dasku - prije rezanja iscijedite sok od limuna na dasku jer on neutralizira enzime iz luka, piše Daily Mail .
- 7. Ne sjeckajte korjenast dio luka - u njemu je koncentracija enzima zaslužnih za plin i iritaciju oka najveća. Režite okolo ili ga izdubite i izvadite prije rezanja.
- 8. Upalite svijeću - postavite je pokraj daske za rezanje jer će plamen uvlačiti plin iz luka u sebe.
- 9. Upalite ventilator - usmjerite ga prema luku i dasci, ali da puše u suprotnom smjeru od vašeg lica.
- 10. Hladite nož pod vodom - nakon svakog poteza rezanja nož nakratko stavite pod hladnu vodu. Tako će manje plina izlaziti iz luka.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku