Njoke od cikle pripremite od kuhanog krumpira i cikle, a kao takve odličan su prilog uz umak bolonjez. Na vrh postavite mozzarellu i zapecite te poslužite uz vino
Ručak za pet: Zapečeni njoki od cikle s bolonjez umakom
Sastojci
Za njoke:
- 250 g krumpira
- 1 manja cikla
- 100 g oštrog brašna
- Sol
- 1 jaje
Umak:
- 200 g mljevene svinjetine
- 1 glavica ljubičastog luka
- 1 češanj češnjaka
- 1 grančica ružmarina
- 150 ml koncentrata rajčice
- 0,5 dcl crnog vina
- Mozzarella
- 1 žlica maslinova ulja
Priprema:
Krumpir i ciklu ogulite i stavite kuhati u posoljenu vodu. Skuhani krumpir i ciklu ispasirajte te dodajte jaje i brašno. Zamijesite tijesto i radite valjčiće, koje režite na male komadiće. Stavite kuhati vodu, posolite ju i kad zakuha ubacite njoke. Kad se počnu dizati na površinu, gotovi su. Vadite ih šupljikavom žlicom.
Luk nasjeckajte i dinstajte te dodajte sitno sjeckani ružmarin i češnjak. Kad češnjak pusti svoju aromu dodajte svinjetinu. Meso dinstajte nekih 15-ak minuta do ne dobije smeđu boju. Dodate mesu koncentrat rajčice i vino te sve dobro izmiješajte. Smanjite vatru i ostavite da se lagano kuha pola sata.
Upalite pećnicu na 200 °C. U umak dodajte gotove njoke te sve dobro promiješajte. U vatrostalnu zdjelu stavite malo ulja i dodajte njoke, meso i umak. Mozzarellu narežite na ploške i stavite na vrh. Stavite u pećnicu na 10 minuta dok se mozzarella ne rastopi.
Ovo jelo poslužite uz čašu dobrog vina.