Sinjski arambašići, pinca i soparnik neka su od jela koja su ovog tjedna pripremali natjecatelji "Tri, dva, jedan - kuhaj". Okušali su se i u pripremi janjećih tripica
Recepti Dalmatinske zagore: Sinjski arambašići, soparnik...
Sinjski arambašići, uz vitešku igru alku, nalaze se na popisu zaštićenih nematerijalnih hrvatskih kulturnih dobara. Naziv jela vjerojatno potječe od harambaše koji je vođa čete alkarskih momaka, a sarmice, sjeckano goveđe i svinjsko meso s lukom i slaninom čvrsto omotano u listove kiseloga kupusa slažu se u posude poput vojnika, objasnio je Siniša Pavić, ovotjedni gost sudac i poznavatelj gastronomije Dalmatinske zagore.
Njegova kuharica “Kužini s ljubavlju” ima autobiografski karakter jer se Siniša u njoj vraća u djetinjstvo na spizu njegovih baka i dida iz Zagore. Do finala i 100.000 kuna dug je put, a deset kandidata nastavilo je putovanje kroz hrvatske gastroregije. Janjeće tripice, pinca, soparnik, janjetina lešo s raštikom, prisnac i sinjski arambašići... Sve su to tradicionalna jela s kojima su se upoznali natjecatelji gastroshowa “Tri, dva, jedan - kuhaj”.
Jedna od lekcija koju su morali naučiti je ta da se meso za arambašiće ne melje nego sjecka, a tijekom kuhanja nije dopušteno miješanje - tek protresanje glinene posude u kojoj se kuha. Za bolji okus i aromu dodaju se goveđa kost i kobasica (suđuk) te kaštradini - komadi ovčjega suhog mesa.
Sinjski arambašići
Sastojci: 700 g govedine (vratina), 300 g svinjetine, 150 g sušene slanine, glavica luka, 2-3 režnja češnjaka, malo muškatnog oraščića, 2 klinčića, naribana korica limuna, 2 glavice kiseloga kupusa, žlica masti, sudžuk, kaštradina (ovčje suho meso), suho meso (rebra, vratina), šuplja goveđa kost
Priprema: Meso sitno nasjeckajte. Sitno nasjeckanu slaninu stavite na zagrijanu tavu i popržite tako da se mast počne topiti. Dodajte narezani luk. Popržite i dodajte u nasjeckano meso. Zatim dodajte usitnjeni češnjak, naribanu koru limuna, naribani muškatni oraščić, zgnječene klinčiće, sol i papar te ostavite da odstoji sat vremena. Promiješajte i ulijte malo vode. Na svaki list kupusa stavite žličicu mesa i savijte arambašiće. U namašćenu glinenu posudu stavite komad goveđe kosti, i kobasicu, pokrijte sitnim kupusom, a po njima složite arambašiće i komade suhog mesa. Prekrijte kupusom, dolijte vodu i kuhajte oko tri sata. Povremeno protresite posudu.