Bolesti "bježe" od tamnomodrih bobice bazge, grejpa, batata, badema, špinata, jogurta te zelenih i crnih čajevi, zato ih iskoristite u nadolazećoj sezoni prehlada
Najbolje namirnice za jačanje imuniteta: Češnjak, lubenica...
Popaj je bio u pravu što je tamanio gomile špinata jer istraživanja pokazuju da je to povrće odlično za jačanje imuniteta. Špinat je bogat korisnim tvarima, osobito folatima, koji pomažu tijelu da stvori nove stanice i popravi oštećenja DNK. Sadrži i obilje vitamina C. Da bi bio najkorisniji, najbolje ga je kuhati vrlo kratko ili sirove mlade listove dodati salatama. Najbolje je začiniti ga češnjakom jer on odlično djeluje protiv bakterija.
Kuhate li češnjak, najbolje ga je nasjeckati i ostaviti da stoji 15-20 minuta prije nego što ga dodate jelu. To će aktivirati enzime koji jačaju imunitet. Za desert pojedite krišku lubenice, koja pomaže u borbi protiv infekcija, a ako ne možete bez kolača, pripremite ih tako da dio brašna zamijenite pšeničnim mekinjama, koje su bogate vitaminima i mineralima.
Pijte čaj ili jogurt
Najkorisnija pića su nemasni jogurt, koji jača imunitet, i čaj. I zeleni i crni bogati su antioksidansima koji popravljaju oštećenja stanica
Superhrana koju možete sami ubrati
Tamnomodre bobice bazge bogate su vitaminima i željezom te dokazano liječe gripu. Sezona im je kratka, no mogu se zamrznuti. Treba ih prokuhati (npr., kao kompot) i izbjegavati zelene plodove jer inače mogu izazvati mučninu.
Jedenje grejpa štiti od gripe i prehlade
Grejp je bogat vitaminom C, koji pomaže u liječenju gripe i prehlade. Također, sadrži prirodne spojeve koji aktiviraju imunološki sustav i smanjuju rizik od raka. Sjemenke grejpa prirodni su antibiotik, a crveni grejp snižava kolesterol.
Bademima protiv stresa
Nezdrave grickalice zamijenite bademima - osim što su ukusni, imaju brojne korisne učinke. Samo 1/4 šalice sadrži gotovo polovicu potrebne dnevne količine vitamina E, a sadrži i obilje vitamina B-skupine koji pomažu da se oporavite od stresa.
Sladak, ali jako zdrav
Batat je povrće koje okusom podsjeća na krumpir i bundevu, a slično se i priprema. Iako sladak, preporučuje se i oboljelima od dijabetesa jer se njegovi šećeri sporo otpuštaju u krv. Sadrži goleme količine vitamina, minerala i drugih korisnih spojeva