Ovaj burger nastaje od matičnih stanica iz mišića krave, prerađuje se složenim procesom, a izumitelj Mark Post smatra da je ekološka alternativa ubijanju životinja
Britanac izumio prvi umjetni burger koji izgleda kao i pravi
Prototip hamburgera uzgojenog iz matičnih stanica izgledat će i imati okus kao i svaki drugi, rekao je izumitelj umjetnog hamburgera na konferenciji za novinare, britanski znanstvenik Mark Post. On je šest godina pokušavao pretvoriti matične stanice u meso, a prvi pokušaji su uključivali burgere od mišjih matičnih stanica. Osim hamburgera, proizveo je i lignje , svinjetinu te naposljetku izradio i govedinu, prenosi Daily Mail.
Cijena izrade burgera od umjetnog mesa iznosi nevjerojatnih 265.000 eura, a meso se proizvodi u četiri odvojena postupka. Prvo se matične stanice uzimaju iz mišića krave. Potom se inkubiraju u hranjivu juhu, izgledom sličnu nedovoljno kuhanom jajetu. Ta se smjesa suši, rasteže i reže na trake, a naposljetku se miješa s masnoćom kao i drugo mljeveno meso kako bi nastao burger.
- Ovakav postupak proizvodnje mesa još uvijek je dugotrajan, a u interesu nam je da ga smanjimo na manje od šest tjedana od uzimanja matičnih stanica do samog jedenja burgera - rekao je profesor Mark Post, koji je već proizveo burger, ali će njegovu finalnu verziju javnosti predstaviti u listopadu ove godine.
On je uvjeren kako je stvaranje mesa od matičnih stanica ekološka i moralna alternativa koja će koristiti čovječanstvu, a umjetno meso se može napraviti ekstra zdravim dodavanjem raznih nutrijenata u njega.
Ipak, zbog činjenice da je izvor umjetnog mesa ipak životinjski, vegetarijanci su već izrazili svoje protivljenje iskorištavanju životinja. S time se ne slaže i profesor Philip Thorton s Livestock Instituta za istraživanja u Edinburghu.
- Mogli bismo smanjiti broj životinja na svijetu koje se uzgajaju samo za klanje, a njihovom redukcijom bi se smanjila i proizvodnja brojnih štetnih plinova - rekao je Thorton.
Vjeruje da bi se ljudi brzo prilagodili i jeli umjetno meso ukoliko bude dostupno po normalnoj cijeni.