Obavijesti

Kolumne

Komentari 16

Naš pas sve ima, a ipak, prema nama je agresivan - što učiniti?

Agresivno ponašanje često je u pubertetu pasa, no nemojte ga tolerirati već mu doskočite čestim i zahtjevnim šetnjama, no nikako ga nemojte fizički kažnjavati

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Može li pas dobiti crve?

Dobar dan,

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Može li pas dobiti crve ako je pojeo meso koje su kontaminirale muhe? Dala sam mu hranu, a nisam vidjela da su u međuvremenu muhe sletjele na meso. Odmah sam mu dala tableticu protiv parazita.

Hvala,
Ljubica 
 

Pas crve može dobiti samo ako muha ličinke položi na ranu

Poštovana,

Ne trebate se brinuti zbog toga jer na takav način pas ne može biti invadiran ličinkama (crvima) muhe. Pas može imati probavne poremećaje npr. zbog pokvarenog mesa, ali ličinke će biti probavljene zajedno s ostalom hranom. Ličinke muhe mogu se razviti na psu kada muha npr. u ranu položi jajašca iz kojih se razviju ličinke ili muha polaže već razvijene ličinke (ovisno o vrsti muhe). 

Moj pas je agresivan i ne prestaje lajati

Poštovani,

Imam mješanku labradora staru šest mjeseci, a prije četiri i pol mjeseca sam je dovela kući. Moram napomenuti da sam je našla u šumi i još je bila na majčinom mlijeku. Prvi tjedan se odmah razboljela od parvo virusa i postojala je velika mogućnost da neće preživjeti no uz adekvatnu terapiju vratili smo je u život. Od tada nisam imala s njom zdravstvenih problema, redovno je cijepljena i primila je do sad sva cjepiva. No često laje po noći i rano ujutro, što nam je problem, ne samo zbog susjeda, već se i ja bojim da se nešto krije iza toga. 

Susjed mi je jednom rekao da mu se ponekad čini kao da plače, cvili te da to nije obično lajanje. Moram još napomenuti da ima svoj ograđeni prostor koji je dosta veliki i svoju kućicu, hranu dobiva redovito, a šećemo je jednom dnevno. Primijetila sam i da zna biti dosta agresivna, naročito prema meni, iako sam je ja zapravo najviše razmazila. Nikad je nisam htjela fizički kažnjavati, što su mi drugi često predlagali, jer to smatram okrutnim. No ona mene sada često napada. I to ponekad dok je mazim, posebno ako ona osjeti jači naboj energije te naročito ako uđem u njezin prostor (voćnjak ograđen samo radi nje). Zanima me moram li se brinuti i krije li se nešto dublje iza njenog lajanja u gluho doba noći?

Kriv je pubertet, a pomažu zahtjevne šetnje

Poštovana,

Vaša kujica je u pubertetu i njezin karakter je još u formiranju. Savjetovao bih Vam da je češće izvodite u šetnje te da te šetnje budu nešto fizički zahtjevnije. Također dominantno ponašanje koje pokazuje prema Vama nemojte tolerirati kako to ne bi postao njezin obrazac ponašanja. Nemojte je fizički kažnjavati jer to nije preporučljivo. 

Pokušajte podviknuti na nju, u tom trenutku prestati je maziti i izignorirati njezino ponašanje te joj na taj način dati do znanja da je njezino ponašanje neprihvatljivo. Ako imate mogućnost, poželjno bi bilo otići kod profesionalnog trenera kako bi se uz školu dodatno socijalizirala. Što se tiče lajanja i cviljenja treba istaknuti da su neke pasmine ili psi komunikativniji, tako da ćete to morati prihvati kao njezinu karakternu osobinu.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang