Blanka Sinčić Pulić i Damir Lukež otkrivaju kako prepoznati najbolje pršute: 'Mora biti mekan, mirisati na začinsko bilje, tamnocrven, mora se vidjeti kroz njega...'
Blanka Sinčić Pulić: "Ja sam hrvatska kušačica pršuta..."
Zarađivati za život jedući dobar pršut nedostižan je san mnogih ljudi, no to je uspjelo Blanki Sinčić Pulić (37) i Damiru Lukežu (43) iz Rovinja. Oni su ovlašteni kušači pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, a točan naziv njihovog posla je senzorni analitičar.
Oni svojim osjetilima ocjenjuju kvalitetu pršuta. Blanka je ujedno i predsjednica Udruge senzornih analitičara pršuta čiji je član Damir Lukež član. Udruga postoji već četiri godine i ima 27 članova kušača.
- Svi izvorni pršuti su dobri, a nama je posebno drag istarski pršut. U Hrvatskoj imamo četiri zaštićena pršuta - dalmatinski, istarski, krčki i drniški i svi su posebni na svoj način. Ne može se među njima izabrati bolji od drugog. Istarski pršut je prvi zaštićeni proizvod u državi, a sadrži oznaku izvornosti, što znači da se kontrolira sve: od tova svinje, klanja pa do izlaska iz pršutarnice - objašnjava Blanka, koja je ujedno i viša stručna suradnica u Odjelu za poljoprivredu Istarske županije.
- Da bi pršut bio dobar, mora biti star najmanje 12 mjeseci i mora težiti najmanje sedam kilograma - otkriva Blanka.
>>> Više čitajte u Expressu