Obavijesti

Kolumne

Komentari 25

Može li ikako sterilizacija psa uzrokovati mokrenje u snu?

Može li ikako sterilizacija psa uzrokovati mokrenje u snu?
1

Treba li psu ukloniti testis koji se nije spustio, može li prašina uzrokovati kihanje kod mačaka i kako izliječiti upalu desni, danas otkriva veterinar Goran Azenić

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Naš pas ima rane na koži, kako ih liječiti?

Poštovani,  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

imamo njemačkog ovčara starog sedam godina. Prošlog ljeta smo zamijetili promjene na koži u obliku perutanja i svrbeža. Osim toga, pas se često lizao pa su nastale još gore rane. Odveli smo ga veterinaru, ali nam je rekao da se koža upalila od vrućine zato što pas ima dugu dlaku. Svjetovao nam je da ga ošišamo, redovito češljamo i viša puta na tjedan tuširamo što smo i činili. Međutim bolest se pojavila ponovno prije tjedan dana, a kako je sada zimski period, ne znamo kako ga liječiti. Uz to ima i problema s uškama. U oba uhu nakuplja mu se loj, pa mu uši imaju neugodan miris. Uške redovito čistimo. Zahvaljujemo na pažnji i nadamo se vašem odgovoru. 

Moguće su buhe ili piotraumatski dermatitis

Poštovani,

prema opisanom mislim da je kolega kod vašeg psa dijagnosticirao tzv. hot spot. Ove promjene što sad opisujete ne moraju imati nikakve veze s prijašnjim stanjem iako vama izgledaju isto ili slično. Moj savjet vama je svakako da posjetite kolegu veterinara jer kod vašeg psa može se raditi o trivijalnim stvarima kao što su npr. buhe ili prepune paraanalne vrećice pa da se stvar zakomplicira npr. s piotraumatskim dermatitisom. No isto tako i ne mora pa stoga svakako preporučujem pregled. Što se tiče uški također na osnovi neugodna mirisa može se zaključiti da se radi o upalnom procesu u zvukovodima također preporučujem pregled zvukovoda i po potrebi uzimanje obriska zvukovoda radi izolacije uzročnika i eventualnog antibiograma (test kojim se utvrđuje na koji je antibiotik izolirana bakterija osjetljiva).

Psu se nije spustio jedan testis, treba li ga ukloniti?

Poštovani, 

imam njemačkog ovčara starog godinu dana, a problem je što mu se nije spustio jedan testis. Da li se testis može spustiti operacijom ili ga je najbolje ukloniti? Predlažete li da i zdravi testis uklonimo ili ne? Može li poslije operacije pas normalno živjeti?

Unaprijed hvala!

Testis je najbolje ukloniti

Poštovani,

nespušteni testis najbolje je ukloniti, uklanjanje takvog testisa radi se isključivo jer je velika vjerojatnost da se kasnije iz tog testisa razvije tumor. Pas s tom nasljednom manom ne bih smio ići u uzgoj i preporučuje se potpuna kastracija. Pas će nakon operacije nastaviti s normalnim životom bez daljnjih mogućih posljedica.

Naš mačak stalno kiše, šteti li mu možda prašina u kući?

Poštovani, 

imam mačka starog oko 10 mjeseci koji često kiše. Bio je i na terapiji, primio tri injekcije i po preporuci veterinara ne izlazi van dok je hladno. Po noći je u kući, a po danu vani, međutim on i dalje kiše. Počinjem sumnjati da mu stalni boravak u kući više šteti nego koristi zbog kućne prašine, vlakana, deterdženta i sličnog. Kako da mu pomognem?

Najbolje je napraviti bris nosnice

Poštovana,

U vašem slučaju preporučujem uzimanje brisa nosnice radi eventualnog izoliranja uzročnika i uspješnog daljnjeg liječenja. Dok čekate rezultate preporučujem obilno ispiranje nosa fiziološkom otopinom.

Naša kujica jede papirnate maramice. Jesu li mogući problemi?

Poštovani!

imam kujicu labradora staru dvije godine. Od malena je jako hiperaktivna, ali i jako privržena. No zabrinut sam jer je opsjednuta papirnatim maramicama. Kada ih vidi odmah ih zgrabi i trga, a najčešće ako su mokre ili korištene čak ih i pojede. Za sada nema nikakvih problema, ali se bojim, da zato što ih nekada pojede, da ne bi došlo do kakvih problema. Da li to može uzrokovati kakve zdravstvene probleme?

Puno zahvaljujem!

Jedenje maramica može uzrokovati opstrukciju crijeva

Poštovani,

jedenje stranih predmeta, pa tako i papirnatih maramica može uzrokovati potpunu ili djelomičnu opstrukciju crijeva. Osim toga strani predmeti pa tako i maramice mehanički iritiraju stijenku želuca i crijeva pa se može razviti gastritis/enteritis što je prilično neugodno . Zbog mehaničke iritacije  može doći do uvrtanja crijevo u crijevo (invaginacija crijeva) što je također isto jako opasno. Navika uzimanja stranih predmeta obično ima za cijenu kirurškog zahvata kojim se doslovce spašava životinja.

Mačka ima upaljene desni, jeli vađenje zuba jedino rješenje?

Poštovani,

moj mačak ima osam mjeseci i od malena ima problema s upaljenim desnima. Dobila sam ga s dva mjeseca i nikada nije mjaukao jer ima upaljene mandule i usnu šupljinu. Prošli smo više terapija antibioticima i čišćenje kamenca sa zubi, prilikom kojega mu je nekoliko malih sjekutića ispalo. Čim terapija prođe njemu se upala vrati, čak i zadnjih nekoliko dana dok je još bio pod antibioticima. Ne može jesti zbog bolova i bježi dok vidi hranu. Je li je jedino rješenje vađenje svih zuba?

S obzirom na to da je on jako mladi mačak, to mi se ne čini kao najbolja opcija, ali opet bolja od one da ga uspavam. Puno hvala i srdačan pozdrav,

Situacija je složena, molim vas pošaljite više podataka

Poštovani,

vaša situacija mi se čini dosta složenom. Molim vas ako to nije problem pošaljite mi više fotografija usne šupljine i podatke o provedenim terapijama (dužina trajanja terapije, ime lijeka ili lijekova, doza) kako bih vam pokušao pomoći. Hvala. 

Mokrenje - kako prepoznati je li riječ o ljutnji ili sezoni tjeranja?

Poštovani, 

imamo maltezerku staru godinu dana. Sve je super, ali mislimo da je malo previše razmažena. Danas sam je ostavila sat vremena kod kuće, što nije prvi put, i dok sam se vratila bila je bezvoljna. Oko 10 sati navečer sjedila je na kauču i počela je nekontrolirano pišati. To se dosad nikada nije dogodilo. Da li je to neka ljutnja sto je ostala sama ili ipak sezona tjeranja?

Moguće je da se pas naljutio pa "protestira"

Poštovani,

moguće je da se pas naljutio, odnosno uvrijedio zbog vašeg odlaska i da sada protestom pokušava izraziti svoje nezadovoljstvo. To lako možete provjeriti tako da joj jedno vrijeme  'ugađate' pa ako za vrijeme njega ne bude problema - znači da se radilo o protestu.

Može li sterilizacija uzrokovati mokrenje u snu?

Poštovani, 

imamo njemačku ovčarku staru 12 godina, sterilizirana je zato što je imala česte gnojne upale maternice, a prošle godine operirala je tumor dojke. Problem je nastao što je počela mokriti u snu. Da li je to radi sterilizacije i starosti ili može biti neki drugi razlog? Inače je jako dobre kondicije, vesela, jede domaću hranu jer je alergična na konzervanse. 

Osim ovčarke imamo i pekinezericu. Ona traži da ju se češka po ušima i tom prilikom čujemo da ima neke tekućine u uhu. Uha su joj čista, ne vidim nikakve prljavštine. Što bi to moglo biti?

Razlog mokrenja mogu biti sterilizacija, ali i promjene na kralješnici

Poštovani,

kao što ste i sami naveli razlog mokrenja može biti ovariohisterektomija (uklanjanje jajnika i maternice) no može biti i posljedica degenerativno progresivnih promjena na kralješnici koje se pojavljuju kod starijih životinja. Preporučujem vam dobar i temeljiti pregled nadopunjen rendgenskom pretragom lumbo-sakralne kralješnice. U prvom i  drugom slučaju ima pomoći no mora se ustanoviti gdje leži problem.

Što se tiče pekinezerice preporučujem pregled zvukovoda jer zvuk koji čujete nije normalan pa vjerojatno se radi o upali zvukovoda koja se ne vidi bez otoskopa (poseban instrument za pregled zvukovoda).

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang