Limun dezinficira površine, soda bikarbona je rješenje za neugodne mirise, sprej od esenacijalnog ulja lavande uništava bakterije, baš kao i ispiranje daske octom
Dezinficirajte dasku za rezanje lavandom, limunom, octom...
Dasku za rezanje koristimo svaki dan, na njoj režemo sve od povrća do mesa, a da bismo izbjegli nakupljanje bakterija i neugodne mirise, trebamo je pravilno čistiti. Ako je želite očistiti na prirodan način, iskoristite namirnice iz kuhinje.
Limun i sol
Najlakši način da se riješite mrlja, jest da dasku istrljate solju i limunom. Na dasku nanesite sol, a potom polovicom limuna istrljajte površinu. Ostavite da limun djeluje oko 10 minuta i potom isperite vrućom vodom. Limun i sol će dezinficirati površinu, a daska će imati ugodan miris.
Soda bikarbona
Soda bikarbona je savršeni saveznik u borbi protiv neugodnih mirisa. Napravite pastu od žličice vode, žličice soli i žličice sode te je nanesite na dasku i ostavite da djeluje od 10 do 15 minuta. Nakon toga isperite vrućom vodom.
Ocat
Ako želite dezinficirati dasku i riješiti se opasnih bakterija koje iz nje vrebaju poput E. coli i salmonele, operite je octom i nakon 10 minuta isperite vrućom vodom. Postupak je će biti još učinkovitiji, ako dasku pospete soda bikarbonom i potom octom i ostavite da djeluje od pet do 10 minuta prije nego isperete.
Antibakterijski sprej od lavande
Lavanda ima antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, a i ugodnog je mirisa. Napravite sami kod kuće sprej za čišćenje daske za rezanje. U bočicu s raspršivačem stavite šalicu vode i 10 kapi esencijalnog ulja lavande i mješavinom našpricajte površinu. Dasku nakon toga nije potrebno isprati.