Iznervirana prošlotjednim susretom s tiramisuom koji izgleda kao mađarica sinula mi je ideja da prikažem tiramisu kakav bi trebao biti.
Za sve koje iritira loš tiramisu: Evo pravog recepta za taj kolač
Tiramisu mora biti kombinacija pjenaste kreme i ”biskvita”, desert koji se jede žlicom i u kojem je kava samo jedna od nota koja se osjeti, a ne dominantan okus koji ubije mascarpone i ostale divote. Najprvije, tiramisu se radi od sirovih jaja i ne peče se. Tako bar rade Talijani, a ja slijedim njihov primjer jer ipak su oni profići za taj desert. Drugo - tiramisu je više složenac od u kavi namočenih piškota, kreme od jaja i mascarponea, i u ovom slučaju rastopljene čokolade.
Sastojci za osam osoba:
- 8 jaja
- 500 g mascarponea
- 200 g piškota
- 200 g čokolade za kuhanje
- 50 g maslaca
- 0,4 l kave
- 70 g šećera
- čokolada za dekoraciju
- ekstrakt ili pasta od vanilije (opcionalno)
Priprema:
- Najprije na pari rastopite čokoladu s maslacem dok ne dobijete svilenkastu, tekuću čokoladnu kremu.
- U međuvremenu na dno duboke posude poslažite piškote te ih namočite kavom. Potom ih prelijte čokoladnom kremom i rasporedite jednolično po cijeloj dužini, da sve bude prekriveno.
- Odvojite u dvije duboke zdjele zasebno žumanjke i bjelanjke te prvo napravite kremu od žutanjaka.
- Žutanjke istucite pjenasto sa šećerom, dodajte mascarpone i po želji pastu od vanilije te dobro promiješajte da dobijete gustu smjesu.
- Potom istucite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg (trik s okretanjem posude iznad glave je i dalje jedinstvena metoda provjere čvrstoće snijega). Ovo nije klasično venecijanski, ali ja volim dodati snijeg od bjelanjaka jer daje kremi od žutanjaka prozračnost i mekoću. Polagano dodajte snijeg, žlicu po žlicu u kremu od žumanjaka i laganim miješanjem povežite. Primijetit ćete kako se krema napuhnula, kao mousse. Počastite se kušanjem.
- Izlijte kremu preko piškota i čokolade, zagladite i ukrasite naribanom čokoladom (možete i ribanom koricom naranče).
- Stavite u frižider na sat vremena da se slegne i servirajte hladno.
- Uživajte u pjenasto kremastom desertu.
U slast,
T.
P. S. Ja koristim pastu od vanilije koja se može nabaviti u Harissi.
Izvorni tekst pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Mučna poveznica s Tuđmanovim vremenima: U sjeni Petrača i sinova opet se trese država
Kad Primorac progovori, Zoran Milanović otvara bocu najboljeg vina iz svoje privatne zalihe...
EKSKLUZIVNO Otkrivamo nove sumnjive nabave: Jedna tvrtka prodala uređaje za 3,75 mil. €