Obavijesti

News

Komentari 130

Goranko Fižulić mulja: Radnici Magme taoci bivšeg ministra

Goranko Fižulić mulja: Radnici Magme taoci bivšeg ministra
2

Radnici ne primaju plaću, ne mogu do radnih knjižica ni drugih dokumenata, a Državni inspektorat je protiv Magme podnio čak 18 optužnih prijedloga...

VIDEO

Radnici Magme ne primaju plaću, ne mogu do radnih knjižica ni drugih dokumenata, a Državni inspektorat je protiv Magme podnio 18 optužnih prijedloga.

- Jako sam voljela svoj posao, ništa mi nije bilo teško jer je plaća bila redovita. Na rodiljnom sam i moram predati zahtjev za dječji doplatak, no ne mogu jer moja tvrtka više ne postoji i nema mi tko dati prosjek plaća - žali se Tanja Gajski (24) iz Laduča.

'Sve je nestalo preko noći'

Bila je prodavačica u Magmi. U stalnom je radnom odnosu već pet godina. Otkako su počeli problemi s poslovanjem, kaže Tanja Gajski, doslovno je sve nestalo preko noći:

- Naše poslovnice više ne postoje, u upravi tvrtke nitko ne odgovara na telefon, a kad sam osobno došla, vidjela sam da su sva vrata zaključana. Čak su poskidali table s nazivom tvrtke na ulazu. Magma bivšeg ministra gospodarstva Goranka Fižulića je propala. Radnici tvrde da su bez plaća još od kolovoza prošle godine.

Stečajni postupak nije zaživio jer su vjerovnici povukli zahtjeve za stečaj. U međuvremenu, radnicima nitko nije podijelio otkaze ni vratio radne knjižice, pa ne mogu ni ostvariti prava na Zavodu za nezaposlene ni tražiti novi posao, tvrdi Tanja.

- U Magmi su zaposleni jedino ljudi na dugotrajnom bolovanju ili rodiljnom dopustu. Imam 60-80 takvih djelatnika. Zbog njih iz vlastitog džepa plaćam šefa kadrovske da jedanput na tjedan rješava papire, pa nije točno da se ne može do dokumenata - rekao je Goranko Fižulić.

Dodao je kako je želio stečaj jer bi se tako odmah namirilo sva potraživanja i sada ne bi bili u ovoj situaciji, no zbog novog zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi morao je zatražiti restrukturiranje poduzeća. Prema popisu poreznih dužnika, samo Magma i Magma distribucija imaju oko 62,5 milijuna kuna neplaćenih dugovanja državi. Fižulić je lani počeo otvarati nove tvrtke. Tako je nastala Magma Beta. Od 2007. tvrtka Magma osnovala je tvrtku Adria Prizma, a ona je osnovala Adria design 2009. te lani Adria gamu i Adria deltu.

Fižulić je 2010. prodao Adria Design Slobodanu Vučićeviću, no ta tvrtka je sada u stečaju. Sva poduzeća sjedište imaju u Baštijanovoj 52 a u Zagrebu, gdje je i Magma. Prostori su prazni i nema ploča s imenom tvrtki.

- Slobodan Vučićević htio je kupiti samo Turbo limač, pa smo morali rascjepkati poduzeće. To je bio kraj jer nije platio obećanih 24,6 milijuna eura nego samo 18, a dug se odrazio na sva poduzeća. Ovoga mjeseca smo objedinili sve rascjepkane tvrtke i opet su Magma d. d. - objasnio je Goranko Fižulić.

Kaže da Magma ima veliku vrijednost u nekretninama i intelektualnom vlasništvu pa se nada da će opet stati na vlastite noge.

Imaju 18 optužnih i kaznenu prijava protiv Fižulića

Doznajemo kako je 39 radnica te tvrtke i njezinih ogranaka Državni inspektorat upozoravalo da ne mogu do dokumenata i da im ne isplaćuju plaću. Ukupno je inspektorat Prekršajnom sudu podnio 18 optužnih prijedloga i kaznenu prijavu. 

- Poreznu upravu Ministarstva financija više smo puta obavijestili zbog postupanja iz njihove nadležnosti - rekla je Sandra Kelemen, glasnogovornica Inspektorata. Fižulić se pravda da je imao puno zaposlenih, pa odatle i velik broj prijava protiv njega.     



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 130

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.

FOTO Jeste li ih vidjeli? Fabian i Dora (14) su nestali u Zagrebu!
NESTALO DVOJE DJECE

FOTO Jeste li ih vidjeli? Fabian i Dora (14) su nestali u Zagrebu!

Dora je visoka 168 cm, smeđe kose i srednje tjelesne građe, a bila je odjevena u jaknu bež ili crne boje. Fabian je visok 170 cm, ima smeđu kosu, a bio je odjeven u crni donji dio trenirke, duksericu i crne tenisice
UZNEMIRUJUĆE U Slavonskom Brodu prebili dječaka. Ravnatelj škole pozvao policiju i roditelje
CIPELARILI SU GA

UZNEMIRUJUĆE U Slavonskom Brodu prebili dječaka. Ravnatelj škole pozvao policiju i roditelje

Kako smo neslužbeno doznali, učenici druge srednje škole sačekali su dječaka te su ga prebili. Policija nam je potvrdila da su odmah izašli na teren