Obavijesti

Show

Komentari 7

Fešta u Lepoglavi! Zatvorenici pratili Eurosong i Baby Lasagnu, nisu morali na spavanje u 22 h

Fešta u Lepoglavi! Zatvorenici pratili Eurosong i Baby Lasagnu, nisu morali na spavanje u 22 h

U posebnim prilikama kakva je nastup hrvatskog predstavnika na Eurosongu, u Kaznionici u Lepoglavi zatvorenicima koji to žele, omoguće da prate natjecanje i kasnije idu spavati

VIDEO

Zatvorenici u hrvatskim kaznionicama, pa tako i u onoj najstarijoj i najstrožoj, Kaznionici u Lepoglavi, rado prate natjecanja kako sportska tako i ostala na kojima nastupaju hrvatski predstavnici. U takvim, posebnim prilikama, kao i za neke blagdane, omogućeno im je gledanje televizije u zajedničkim prostorijama i duže od 22 sata radnim danom te 23 sata vikendom, kad se inače ide na spavanje. Kako smo neslužbeno doznali, tako je bilo i u utorak navečer kad su gledali Eurosong i Baby Lasagnu.

- Rim Tim Tagi Dim - zarazni stihovi pjesme hrvatskog predstavnika na Eurosongu Baby Lasagne orili su se kaznionicom. 

Pogledajte video

U kaznionici radi 65% zatvorenika

Podsjetimo, mladi Umažanin jučerašnjim je nastupom u polufinalu Eurosonga osvojio srca publike i, zajedno sa predstavnicima još devet zemalja, prošao u subotnje veliko finale. Za očekivati je da će zatvorenici, ne samo u Lepoglavi, nego i u drugim hrvatskim kaznionicama i zatvorima, budno pratiti i finale. Inače, u Kaznionici u Lepoglavi, koja ove godine obilježava 170 godina rada i u kojoj kaznu izdržavaju zatvorenici osuđeni na najviše kazne, radi čak 65 posto zatvorenika. Kad se od tog broja oduzmu oni koji nisu radno sposobni ili ne žele raditi dolazimo do vrlo visokog postotka od čak oko 90 posto. 

Trenutno se u Lepoglavi na izdržavanju kazne nalazi oko 500 zatvorenika, od kojih njih oko 120 izdržava kazne dulje od 20 godina zatvora. Prosjek godina zatvorenika je oko 40 godina, najmlađi ima 20-ak, a najstariji 82 godine. Kako stari hrvatska populacija, tako stari i ona zatvorska pa kaznionica ima i stacionar za zatvorenike koji više nisu pokretni.

Osim zatvorenog odjela na kojemu se nalazi i Odjel pojačanog nadzora, Lepoglava ima i tri poluotvorena odjela te jedan otvoreni odjel. Oni sa zatvorenog dijela mogu raditi u metalskoj ili drvno-prerađivačkoj radionici, dok su na poluotvorenim odjelima poljoprivredne radionice. U drvnoj radionici zatvorenici izrađuju namještaj, uglavnom stolove i stolice, kako za vlastite potrebe i druga penalna tijela, tako i za sve objekte kojima upravlja Ministarstvo pravosuđa i uprave, ali i za vanjske klijente.

U prošloj godini proizveli su i 70 tona svinjetine te 50 tona svježeg povrća, imaju stado od 250 ovaca, 100-tinjak košnica.... Njihova vrhunska vina redovito osvajaju nagrade na prestižnim međunarodnim natjecanjima, a sjajne rezultate postiže i njihov med. Radom zatvorenika kaznionica u Lepoglavi prošle je godine uprihodovala čak 2,2 milijuna eura, što je 42 posto od ukupnih prihoda zatvorskog sustava.  Upravitelj Dražen Posavec smatra kako razlog tome leži u njihovoj raznovrsnosti, a velike planove ima i za budućnost. Ministar pravosuđa i uprave u tehničkoj Vladi Ivan Malenica posjetio je u utorak u Lepoglavi buduću kušaonicu vina. 

- Ideja je bila u kontaktu s Turističkom zajednicom napraviti jednu sinergiju da primamo ovdje grupe turista, s obzirom da ovdje nema zatvorenika i otvoreni je prostor i da reklamiramo ta naša vina u vidu jedne kušaone gdje bi se sve to završilo u restoranu kaznionice s jednim obrokom i tamo bi se ta vina mogla prodavati na većoj razini. Mi ove godine već imamo jedno vrhunsko vino i naši dečki nastavljaju zaista sjajan posao i nadamo se opet nagradama iz Londona - kazao je tom prilikom upravitelj Kaznionice Dražen Posavec. Dodao je da je u tijeku ishođenje uporabne dozvole, a sami planiraju izraditi i interijer jer imaju svoju građu iz oko 400 hektara šuma kojima upravljaju, svoje inženjere drvne tehnologije koji izrađuju skice kao i zatvorenike koji u drvno-prerađivačkoj radionici izrađuju namještaj od drveta za zatvorski sustav, ali i vanjske naručitelje.

- Nadam se da bi kroz dva-tri mjeseca mogli krenuti - rekao je Posavec.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim

Farmer Toni za 24sata: 'Gubitak kćeri ne mogu preboljeti, a Dori i meni je presudila treća osoba'
STIŽE U 'LJUBAV JE NA SELU'

Farmer Toni za 24sata: 'Gubitak kćeri ne mogu preboljeti, a Dori i meni je presudila treća osoba'

Toni Patrčević gledateljima ispred malih ekrana poznat je iz showa 'Superpar'. Tamo je bio s bivšom djevojkom Dorom. Par je vezu prekinuo početkom godine nakon 11 godina veze
Aleksandra Prijović s obitelji otišla na zasluženi odmor: Pjevačica se pohvalila fotkom...
NAKON BROJNIH KONCERATA

Aleksandra Prijović s obitelji otišla na zasluženi odmor: Pjevačica se pohvalila fotkom...

Aleksandra Prijović otišla je na odmor sa svojom obitelji. Na društvenim mrežama pjevačica je podijelila zajedničku fotografiju