Obavijesti

Promo sadržaj

Važnost trenera u dječjem sportu

Važnost trenera u dječjem sportu
3

„Postoji jedna zamka. Djeca ne bi smjela prerano početi trenirati onako kako treniraju odrasli i vrhunski sportaši. Trening djece se uvelike razlikuje od treninga vrhunskih sportaša“, kaže poznati kondicijski trener Dejan Vojnović

Sport može odigrati ključnu ulogu u fizičkom, emocionalnom i socijalnom razvoju djece. Važnost trenera u dječjem sportu se, pritom, ne može dovoljno naglasiti, jer oni imaju moć oblikovanja dječjih stavova prema sportu i vježbanju, kao i razvoja njihovih sportskih vještina.

Uloga trenera nije samo podučavanje tehnike i taktike, već i odgoj djece za timski rad, poštovanje protivnika i fair playa. O trenerima vrlo često ovisi to hoće li dijete zavoljeti neki sport i koliko će dugo ostati u sportu.

Djeca imaju ograničenu sposobnost koncentracije i pažnje u odnosu na odrasle osobe, fizički i motorički su manje razvijena, pa je potrebno prilagoditi treninge prema njihovom uzrastu i razvojnom stanju, a imaju i veću potrebu za igrom i zabavom u procesu treniranja.

Nadalje, djeca se brže umaraju i zahtijevaju češće pauze i promjene aktivnosti imaju veću potrebu za psihološkom podrškom i ohrabrivanjem u procesu treniranja. Sve te razlike u odnosu na treniranje odraslih trebaju uzeti u obzir treneri koji rade s najmlađim kategorijama sportaša.

Nepoželjna 'prerana specijalizacija'

Svoja iskustva o radu s djecom i mladim sportašima s nama je podijelio i Dejan Vojnović, nekad najbolji hrvatski sprinter, a danas uspješni kondicijski trener vrhunskih sportaša, naročito istaknut u profesionalnom tenisu.

Vojnović ističe važnost trenera u svim fazama razvoja sportaša, pri čemu je naročito osjetljiv rad s djecom. Od mladih sportaša se često prerano očekuju vrhunski rezultati, što se jednako često pokazuje pogubnim za njihovu seniorsku karijeru.

„Postoji jedna zamka, čest pojam koji se spominje u stručnim krugovima, a to je ‘prerana specijalizacija’. Djeca, naime, ne bi smjela prerano početi trenirati onako kako treniraju odrasli i vrhunski sportaši. Trening djece se uvelike razlikuje od treninga vrhunskih sportaša“, upozorava Vojnović na ono što bi trebalo biti razumljivo svakome tko radi s djecom, no često nije tako.

Bez obzira na to kojim će se sportom kasnije baviti, poželjno da djeca u početku treniraju neki od bazičnih sportova - atletiku, gimnastiku ili plivanje. Vojnović tu naročito ističe gimnastiku.

„Moje stručno iskustvo iz rada s djecom koja su prije toga trenirala gimnastiku je to da je u tom slučaju nemjerljiva, ali stvarno nemjerljiva razlika u kvaliteti na treningu u odnosu na drugu djecu. Ja bih gimnastiku stavio u osnovnu školu kao obavezan predmet“, naglašava Vojnović.

Važno je imati stručne i motivirane trenere

Trenerovo ponašanje može utjecati na osobnost i motivaciju sportaša, kao i na oblikovanje moralnih vrijednosti sportaša, poticanje razvoja socijalnih kompetencija djece sportaša i razvoj radne discipline i odgovornosti kroz sport.

S obzirom na sve navedeno, jasno je koliko je važno imati stručne i motivirane trenere u dječjem sportu. Njihov rad može imati dugoročne pozitivne učinke na fizičko zdravlje djece, ali i na njihovu socijalizaciju i samopouzdanje. Stoga je važno poticati suradnju trenera, roditelja i djece te zajednički raditi na razvoju dječjeg potencijala kroz sport.

Link za prijavu na Erste Plavu ligu

Link za prijavu na NTC sportski kamp

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Utjecaj sporta na razvoj mozga: Dijete se još u najranijem djetinjstvu voli natjecati
PROMO

Utjecaj sporta na razvoj mozga: Dijete se još u najranijem djetinjstvu voli natjecati

„Ponovit ću to sto puta ako treba, današnja djeca se premalo kreću, što negativno utječe na razvoj mozga. Naša djeca imaju smanjene regije mozga jer se ne kreću dovoljno“, kaže doktor Rajović

Mali leksikon financijske pismenosti
PROMO

Mali leksikon financijske pismenosti

Za ostvarenje nekih želja potrebno je i malo štedjeti – ne potrošiti svaki euro odmah, kako bismo ih skupili na hrpu i tada za njih dobili nešto veće što baš jako želimo
Sport je više od natjecanja, a Erste Plava liga i ove godine djecu uvodi u svijet sporta
PROMO

Sport je više od natjecanja, a Erste Plava liga i ove godine djecu uvodi u svijet sporta

Našoj djeci nedostaje skoro 100.000 kilometara u periodu aktivnog razvoja mozga”, kaže dr. Ranko Rajović