Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

'Za maturalni ples smo zaradile prodajom kolača, a sad smo proslavile i 60 godina mature'

'Za maturalni ples smo zaradile prodajom kolača, a sad smo proslavile i 60 godina mature'
11

Na maturalnu su im dolazili dečki, išle su na frizure, a na norijadu su obuvale štikle. Gospođe iz 4.c razreda zagrebačke Ekonomske škole maturirale su prije 60 godina

VIDEO

Za maturalnu večer sakupljali smo donacije od poduzeća, a plesnjak smo imale u zagrebačkom Glazbenom zavodu. Osim donacija, mame su nam ispekle kolače, kupile smo pijaču, pa se to prodavalo u zasebnoj prostoriji, isto kao i ulaznice na ples, prisjetile su se vesele nekadašnje maturantice zagrebačke Ekonomske škole, 4.c razreda, koje su jučer proslavile 60. godišnjicu mature.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Splitski gimnazijalci su proslavili 65. godišnjicu mature: 'Bilo nas je 91, sad nas je 32' 00:56

Kako kažu, ratna su i poslijeratna generacija, pa se u to vrijeme živjelo skromno. Unatoč tome, za noć maturalnog plesa ‘64. nije se štedjelo. U razredu je bilo 39 djevojaka jer su dečki tad rijetko upisivali ekonomsku. Na jučerašnju godišnjicu stiglo je 16 gospođa, koje su se odmah izgrlile i izljubile kako je koja ulazila u prostoriju - oduševljene što se ponovno vide.

- Na maturalnom smo plesu imale živu glazbu, plesale smo i pjevale, ali nismo bile same. Došli su nam roditelji, braća, sestre, tete i, naravno, naši dečki. Bile smo sve vrlo zgodne i elegantne. Sve smo išle na frizure, to je bilo najvažnije, a na haljinama smo nosile cvjetiće poput današnjih revera.

Nije tad bilo konfekcije, svaka je haljina šivana po mjeri - rekla je gospođa Đurđa Karol, koja je tri puta putovala u Beograd da bi joj tetka krojačica dovršila haljinu za taj važni dan.

- Imale smo i fotografa, najboljeg u gradu. Sve smo si uspjele priuštiti - dodale su u glas i nasmijale se prisjećajući se trenutaka i iz mladosti.

Na plesu su uspjele zaraditi i za dio maturalnog putovanja, na kojem su uživale tijekom ljeta između trećeg i četvrtog razreda, nakon maturalnog plesa.

- Na maturalac smo išle na Pelješac, u Trpanj, punih 15 dana. Bilo nam je divno, a neke mame su išle s nama jer su bile prestrašene što su tamo bili neki dečki. Maturalac nam je baš u lijepoj uspomeni - kaže gospođa Zlata.

E, ovako se zabavlja! Profesori splitske gimnazije plesom sve oduševili na maturalnoj večeri
E, ovako se zabavlja! Profesori splitske gimnazije plesom sve oduševili na maturalnoj večeri

Fotografije srednjoškolki iz ‘60-ih su nas oduševile, a uz prekrasna izdanja na maturalnom plesu, gospođe su donijele fotografije s norijade. Sve odjevene u modu onog vremena, s kompletićima i suknjama ispod koljena te nevjerojatnim volumenom u kosi, sastale su se na posljednji dan nastave ispred HNK.

- Imale smo balone u rukama i išle pješice sve do škole, koja je bila u Savskoj, gdje je danas Učiteljski fakultet. Pjevale smo, zabavljale se pa onda išle sve do Trga. Bilo je vrlo veselo, ali i pristojno - opisuju.

- Ja sam na norijadu išla u baš visokim petama. Stopala su me boljela, pa sam se izula i išla do doma bosa. Mama se prestravila kad me vidjela i pitala me koliko sam dugo bosa, a ja sam samo rekla: ‘Od Trga’ - kroz smijeh se prisjetila gospođa Đurđa.

Na 60. godišnjici mature u Pivnici Medvedgrad okupilo se 16 bivših kolegica iz klupa, od 39 djevojaka, koliko ih je bilo u razredu. Prvi put su se nakon mature sastale nakon 10 godina, i tako je bilo svakih 10 sve do 50. godišnjice. Ta godišnjica bila je i posljednja na koju je došla njihova razrednica, profesorica iz matematike.

Mladima iz domova poznati dizajneri darovali prekrasne kreacije za maturalnu večer
Mladima iz domova poznati dizajneri darovali prekrasne kreacije za maturalnu večer

- Onda smo shvatile da smo stare i da se trebamo češće viđati sve skupa. Odlučile smo godišnjicu obilježavati svakih pet godina. Do 40. godišnjice mature išle smo na večere, a onda su krenuli ručkovi. Uz to, svaki prvi utorak u mjesecu u Pivnici pijemo kavu u 11 sati. To svi znaju, pa tko dođe, dođe - rekla nam je Željka Fejzagić, koja se s kolegicom pobrinula organizirati godišnjicu.

- Svakih 10 godina teme su nam se mijenjale, ovisno o tome u kojem smo životnom razdoblju bile. Prvo su to bili brakovi i mala djeca, pa njihova odrastanja, pa mirovina, a evo nas sad, imamo čak dvije prabake u društvu - ponosna je Željka na prijateljice.

Kao što to uvijek činimo sa starijima i puno mudrijima, pitale smo vitalne gospođe za savjet mladima, koji su nedavno proslavili maturu ili ih ona tek čeka.

- Ljubav i obitelj su najvažniji. Pozicije će doći i proći, radni vijek se potrošiti, a vi trebate živjeti za nekoga tko će isto tako živjeti za vas. Bit će teških dana, ali ako imate dovoljno ljubavi i ako se trudite, sve možete prebroditi. Nemojte čekati, zasnujte obitelj - zaključila je gospođa Zlata, prozvana pravom moralnom podrškom u društvu 16 prijateljica, koje se nadaju da će se okupiti još mnogo puta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Ribe će se svađati s partnerom, a Vage napokon srediti financije
OD 19. DO 25. SVIBNJA

Veliki tjedni horoskop: Ribe će se svađati s partnerom, a Vage napokon srediti financije

Škorpione čeka tjedan povećanih napora, iscrpljenja i stresa, a ni koncentracija im neće biti najbolja. Djevice će briljirati u trgovačkim i novinarskim poslovima

Dnevni horoskop za nedjelju 19. svibnja: Bika očekuju brojna zadovoljstva, a Rak se naljutiti
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za nedjelju 19. svibnja: Bika očekuju brojna zadovoljstva, a Rak se naljutiti

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 19. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Novi kviz je pred vama! Ima 25 pitanja i pokušajte odgovoriti točno na sve, ako se usudite
NEDJELJNI IZAZOV

Novi kviz je pred vama! Ima 25 pitanja i pokušajte odgovoriti točno na sve, ako se usudite

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...